На 23 септември 2018 да почерпят

Хиляди швейцарци протестираха за равно заплащане на мъжете и жените

Варна отбеляза Деня на Независимостта със зрелищни възстановки (СНИМКИ)

Нова наредба въвежда строги санкции при кражби на вода

Цвета Караянчева: Българският народ иска справедливост и спокойствие, длъжни сме да му ги дадем

Ердоган призова турските учени в чужбина да се завърнат в родината си

Горя банков клон в една от най-красивите сгради в Пловдив

Двама от обирджиите на Роженския манастир остават в ареста Другите двама ще са под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая, реши съдът в Плводив

Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

В Русия продължават протестите срещу пенсионната реформа

Стотици работници от „Винпром Карнобат“ излязоха на протест в центъра на града

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Младите шофьори на пътя само с придружител

Първи национален гайдарски събор стартира в смолянското село Стойките

Съдът решава до месец за лиценза на КТБ

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече е образувано пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), научи „Труд“. До месец магистратите трябва да се произнесат окончателно по казуса.

Петчленката ще провери дали определението на тримата съдии от ВАС, които на 13 януари отказаха да разгледат жалбите на акционерите в КТБ срещу отнемането на лиценза и прекратиха процеса, е било правилно. Мотивите, с които тогава бе отказано разглеждането на делото, бяха, че макар и акционерите да имат икономически интерес да оспорват мярката, наложена от Управителния съвет на Българската народна банка, те нямат правен интерес.

Ако сега петчленният състав се съгласи с мнението на тримата съдии, ще произнесе определението си в закрито съдебно заседание. Ако обаче сметне, че то не е било законосъобразно и допусне до разглеждане делото по жалбите на акционерите, ще насрочи открито съдебно заседание. В него страните ще могат да правят доказателствени искания и възражения, а съдът ще трябва да се произнесе по същество – дали връща лиценза или не.

Делото за връщането на лиценза беше образувано през ноември миналата година, когато „Бромак“, която притежава 50,66 % от капитала на банката, и останалите акционери – „Бългериан Акуизишън къмпани“, Орлин Русев и Вера Ахундова, внесоха жалби срещу отнетия лиценз. Заради това в Софийския градски съд бе „замразен“ процесът за обявяването на фалита на банката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.