Съдът решава до месец за лиценза на КТБ

Делото за връщането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече е образувано пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), научи „Труд“. До месец магистратите трябва да се произнесат окончателно по казуса.

Петчленката ще провери дали определението на тримата съдии от ВАС, които на 13 януари отказаха да разгледат жалбите на акционерите в КТБ срещу отнемането на лиценза и прекратиха процеса, е било правилно. Мотивите, с които тогава бе отказано разглеждането на делото, бяха, че макар и акционерите да имат икономически интерес да оспорват мярката, наложена от Управителния съвет на Българската народна банка, те нямат правен интерес.

Ако сега петчленният състав се съгласи с мнението на тримата съдии, ще произнесе определението си в закрито съдебно заседание. Ако обаче сметне, че то не е било законосъобразно и допусне до разглеждане делото по жалбите на акционерите, ще насрочи открито съдебно заседание. В него страните ще могат да правят доказателствени искания и възражения, а съдът ще трябва да се произнесе по същество - дали връща лиценза или не.

Делото за връщането на лиценза беше образувано през ноември миналата година, когато „Бромак", която притежава 50,66 % от капитала на банката, и останалите акционери - „Бългериан Акуизишън къмпани", Орлин Русев и Вера Ахундова, внесоха жалби срещу отнетия лиценз. Заради това в Софийския градски съд бе „замразен“ процесът за обявяването на фалита на банката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право