Нареждат на КАТ да ни тероризира тайно

Мобилните камери на КАТ ще могат да снимат и от коли под прикритие, които нямат надпис “Полиция” и предупредителен стикер, че са с монтиран радар. Това стана ясно от готвената наредба за условията и реда, при които ченгетата могат да използват Автоматизирани технически средства и системи (АТСС).

За първи път в България се появава регламент, по който катаджиите да работят с устройствата за засичане на скорост. Проектът за наредбата бе публикуван за 14-дневно обсъждане в сайта на МВР. В първите дни на април тя трябва да бъде подписана от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Очаква се да излезе в “Държавен вестник” преди 10 април. Така пътните полицаи ще получат най-силното си оръжие - мобилните камери, точно по време на големите пътувания за Великден.

През февруари м.г. Върховният административен съд забрани издаването на електронен фиш по снимки от мобилни камери, а само от стационарни. Докладчик по делото тогава бе Лозан Панов, сега председател на Върховния касационен съд. И в момента, ако с радар в полицейска кола бъде заснето нарушение, патрулът трябва да спре автомобила и да напише на шофьора акт или фиш за превишена скорост.
Нашият КАТ има на въоръжение 25 стационарни и 148 моблини камери плюс още около 150 радара, които не могат да снимат. Наредбата дава право на катаджиите да снимат с АТСС в движение не само в патрулни, а и от цивилни коли без обозначения. Разрешава им се да ги слагат и на мотори.

В регламента за първи път освен стационарни и мобилни е посочена и трети вид камера - временно разположена на участък от пътя. Експерти обясняват, че това са стационарни радари, но не на бетонен постамент, а на тринога. Сутрин катаджиите го слагат край шосето и дежурят до него, докато снима. Прибират си го след изтичане на смяната. Използва се в много европейски страни и в Русия. Предстои у нас да бъде обявена обществена поръчка за поне 50 такива камери, защото те са около 2-3 пъти по-евтини от стационарните.

Всяка снимка или видеозапис, по които на нарушителя се издава елекронен фиш, трябва да има уникален идентификационен номер. Уредите задължително ще се одобряват и минават на последващи проверки от Българския институт от метрологоия и лица, упълномощени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Слагат табели докъде ни засичат

Преди местата, на които КАТ снима със стационарни или мобилни камери трябва да има пътен знак Е24, пише в наредбата. Дължината на контролирания участък ще се посочва с допълнителна указателна табелка, например - 2 км. Нормативният акт обаче не задължава катаджиите да я монтират, а това ще става “при необходимост”.

Ако радарът се поставя след пътен знак за ограничение на скоростта, категорично е забранено обхватът на камерата да е извън зоната за действие на знака. Наредбата дава право на пътните полицаи след включване на мобилните камери в патрулните коли да стоят наоколо и да махат със стоп палки на нарушители, а също и за “регулиране и подпомагане на движението”. В случай че ченгетата снимат от движение, те са длъжни да посочат в електронния фиш скростта, с която се е движел техният патрулен автомобил или мотор.

Кметове, граждани и организации казват къде да са камерите

Органи на местната и изпълнителната власт, гражданите и други заинтересовани институции и организации могат да предлагат местата, на които КАТ да снима с камери, предвижда бъдещата наредба. Исканията ще се разглеждат при изготвянето на анализ от пътната полиция по области. Районите за контрол ще бъдат определени по честотата на катастрофите, масовите нарушения на скоростните режими, интензивността на движението, характерните участъци с уязвими участници в движението – деца, възрастни хора и др.

Всички зони, контролирани от стационарни и мобилни камери, трябва задължително да бъдат съобщавани в медиите или на интернет сайта на МВР, като се посочат номерът и участъкът на пътя, а в населени места - името на улица, характерно кръстовище или търговски обект.

Коментар

Какво ново в къщата на МВР

Анна Заркова

Пет проекта за наредби, определящи поставянето на камери, назначаването, уволняването, наказанията и наградите на полицаите, бяха публикувани вчера. В МВР подреждат къщичката си, би казал премиерът. Това е добре.

Нека МВР най-после се обзаведе с европейска система за контрол на движението. Аман от катаджии, паркирали в тревата - напук на забраните за всички граждани, забили по каубойски палци в коланите или дъвчещи баничка: „Петре, айде да спрем това порше... Ако делим 50 на 50...“

Нека махнат уравниловката в заплатите, при която работещите ченгета ги кастри началството, а останалите си гледат рахата. И да спрат да пускат парашутисти в йерархията. Нека. Само че наредбите не гарантират, че америте ще изместят палката - хранилка или че конкурсното начало ще бъде с конкурсен край.
Не за първи път подреждат къщата на МВР. И всеки път в нея на нещо понамирисва. То е, понеже не изхвърлят боклуците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право