Украйна готви ново преминаване през Керченския проток

Благодарят на пожарникар, загасил горящ камион, превозващ над 400 газови бутилки Димитров попаднал на пожара на пътя за работа

Стари гуми на автобуса са причина за верижната катастрофа край Атия

Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

България уцелила точния момент за 3,1 млрд. евро дълг

България е избрала правилния момент, за да вземе 3,1 млрд. евро дълг от международните пазари. Това коментираха финансисти и анализатори, след като на 19 март страната ни емитира рекордно количество облигации със 7, 12 и 20-годишен период на погасяване.

Общо 370 инвеститори взеха участие в аукциона, организиран от банките “Сити”, “Ейч Ес Би Си”, “Сосиете Женерал” и “УниКредит”. Общият обем на подадените поръчки е 4,9 млрд. евро, съобщи Министерството на финансите. Лихвите по книжата с падеж след 7 г. (2,1%) и 12 г. (2,7%) са най-ниските до момента за България на международните пазари, добавиха от ведомството на министър Владислав Горанов. Най-голям интерес са проявили инвестиционни, пенсионни и застрахователни фондове. Купувачите са били предимно от България, Великобритания, Германия и Австрия.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика обаче доходността не трябва да се сравнява с предишни емисии на България, а с лихвите по книжата на други страни, емитирани при сегашните условия на пазара, към които интересът е бил по-висок. “Управляващите трябва да обяснят защо решиха да пуснат цялата емисия за 2015 г. наведнъж, а не през пролетта и есента, както беше обявено предварително”, каза Стайков пред “Труд”. Според него това нарушава предвидимостта и може да се отрази негативно при следващо излизане на България на международните пазари.

“Това може би е най-евтиният дълг, който Министерството на финансите емитира, коментира обаче Даниел Стоянов от ОББ пред “България он еър”, сравнявайки доходността на сегашната емисия с пускането на 10-годишни облигации през 2014 г. с лихва 3,05%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.