България уцелила точния момент за 3,1 млрд. евро дълг

България е избрала правилния момент, за да вземе 3,1 млрд. евро дълг от международните пазари. Това коментираха финансисти и анализатори, след като на 19 март страната ни емитира рекордно количество облигации със 7, 12 и 20-годишен период на погасяване.

Общо 370 инвеститори взеха участие в аукциона, организиран от банките “Сити”, “Ейч Ес Би Си”, “Сосиете Женерал” и “УниКредит”. Общият обем на подадените поръчки е 4,9 млрд. евро, съобщи Министерството на финансите. Лихвите по книжата с падеж след 7 г. (2,1%) и 12 г. (2,7%) са най-ниските до момента за България на международните пазари, добавиха от ведомството на министър Владислав Горанов. Най-голям интерес са проявили инвестиционни, пенсионни и застрахователни фондове. Купувачите са били предимно от България, Великобритания, Германия и Австрия.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика обаче доходността не трябва да се сравнява с предишни емисии на България, а с лихвите по книжата на други страни, емитирани при сегашните условия на пазара, към които интересът е бил по-висок. “Управляващите трябва да обяснят защо решиха да пуснат цялата емисия за 2015 г. наведнъж, а не през пролетта и есента, както беше обявено предварително”, каза Стайков пред “Труд”. Според него това нарушава предвидимостта и може да се отрази негативно при следващо излизане на България на международните пазари.

“Това може би е най-евтиният дълг, който Министерството на финансите емитира, коментира обаче Даниел Стоянов от ОББ пред “България он еър”, сравнявайки доходността на сегашната емисия с пускането на 10-годишни облигации през 2014 г. с лихва 3,05%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес