Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Антимонополна проверка за цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи бърза проверка за начина, по който се формират цените на бензина и дизела и до края на март ще предостави становище в Министерския съвет, съобщиха от антимонополното ведомство пред „Труд“.

Проверката е заради запитване от вицепремиера Томислав Дончев дали се спазват правилата на свободната конкуренция при ценообразуването.

В случай че антимонополистите открият нещо съмнително в начина, по който се определят цените, те ще се самосезират и ще направят секторен анализ, увериха от КЗК.

В момента литър дизел на дребно у нас се продава за 2,30 лева, а най-масовият тип бензин А 95 е 2,19 лева. В последните два месеца цените на горивата рязко скочиха, след като бяха паднали до 1,88 лв. за литър А 95 и 1,93 лв. за дизела.

Темата за пазара на горива вчера бе отворена от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който отправи питане към вицепремиера Томислав Дончев по време на парламентарния контрол. Депутатът припомни, че цената на дизела у нас без данъци е сред най-високите в целия ЕС, като пред нас са само Дания, Гърция и Малта.

„Има нещо гнило на пазара на горива и конкуренцията не работи. Цената на дизела означава цената на транспорта. Скъпият дизел натоварва цените на повечето стоки с допълнителни разходи“, каза Мартин Димитров.

В отговор Томислав Дончев обясни, че е поискал становище от КЗК и е разговарял с ръководството на „Лукойл Нефтохим“, което обяснило, че разликата в цената идва и от остарялата технология за преработка.

От предприятието обясниха пред „Труд“, че затова дружеството инвестира в момента над 1,5 млрд. долара в нов завод, който се очаква да заработи до края на май.

За последен път пазарът на горива беше проверяван от КЗК в средата на 2012 г. Тогава антимонополистите обявиха, че няма картел на пазара, но има нарушения на конкуренцията при „Лукойл“, ОМВ, „Нафтекс Петрол“ и „Ромпетрол“, които залагали минимални продажни цени в договорите си. По-късно КЗК обяви, че нередностите са отстранени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.