Грамофонът се завръща - по-лек и с повече възможности

Че грамофонната плоча се завръща на пазара, отдавна не е новина. Тя уж бе погребана тържествено на международното медийно изложение МИДЕМ във Франция през 1990 година, но през последните години сякаш възкръсна.

Според последните налични данни през 2013 г. продажбите на албуми на винилова плоча в САЩ са скочили със 17,7 процента до 4,55 милиона броя. В същото време продажбите на дискове продължават да намаляват, падайки с 13,5 процента. Разбира се, процентите трябва да се приложат към различна база - все пак продажбите на дискове все още са 193,4 милиона броя. Но това, което става на пазара, е от една страна възкръсването на грамофонната плоча, а от друга - увеличаването на дигиталното сваляне на музика.

В България тенденцията е същата. Вече няма специализиран магазин за музика, в който да няма щанд за грамофонни плочи. Интересното обаче е дали на пазара съществува достатъчно разнообразен хардуер за прослушването на тези пластмасови носители на музика.

От двете големи вериги за техника у нас само в “Техномаркет” в момента се продава един модел грамофони, марка “Филипс”. Той е реплика на класическия модел грамофони AG413 на холандската марка от 1965 година и възпроизвежда само LP плочи, или както ги наричахме - “дългосвирещи”. Разбира се, грамофонът не може да е точно възпроизвеждане на модела от 1965 година. Както подобава на нещо от 21-и. век, е снабден и с редица допълнения: блутут, прослушване на компактдискове и на MP3. Има и цифров радиотунер, както и USB връзка. С последното човек може да свали музиката от стара плоча и да я дигитализира, за да може да я прослушва и с по-мобилно от грамофона устройство. Цената му е 246 лева.

Съществуват и няколко онлайн магазина, които продават нови грамофони от малко по-висок ценови клас. В онлайн магазина “Империя” например може да се намерят десетина модела грамофони с ремъчно задвижване от марката Dual. Те са произведени от едноименната фирма в Германия и на тях може да се прослушват плочи както на 33, така и на 45 и дори на 78 оборота. Последните не се произвеждат от около 70 години насам, но наличието и на такива обороти все пак означава, че най-страстните колекционери на плочи ще имат възможност да чуят оригиналния звук на плоча от времето на Втората световна война.

Грамофоните са с изцяло автоматично рамо - автоматичен старт и стоп корпус от масивно дърво, с плаващо шаси, алуминиев диск с допълнителна тежест и антистатична подложка. Нейната цел е да премахне статичното електричество от плочата, като по този начин предотвратява натрупването на прах върху нея по време на просвирването й.

Теглото на тези грамофони е между 4 и 8 килограма, като цените им са между 465 и 1035 лева. Продават се с гаранция от 2 години. Интересното е, че магазинът продава и редица аксесоари за тези грамофони. Например дози Ortofon. Това е устройството, което е в края на рамото на грамофона и съдържа в себе си иглата, която всъщност сваля музиката от виниловата плоча. Продават се и други приспособления - кабели за свързване с повишаващ трансформатор за дозата, антистатични четки за почистване на плочи, както и масло за смазване на ремъчния механизъм.

Друг производител на грамофони, който продава у нас такива изделия, е Pioneer. В момента той предлага два модела грамофони PL-990 и PL-30-K. И двата са автоматични, с възможност за прослушване на плочи на 33 и 45 оборота, със сменяема доза и с тежина между 4 и 5 килограма. Цените са съответно 400 и 700 лева.

В световен мащаб броят на дружествата, които произвеждат грамофони и аксесоари за тях никога не е бил по-висок. Става въпрос обаче предимно за малки производители, които като по-гъвкави имат възможността да се нагаждат по-бързо към пазарните капризи. Големите производители на аудиотехника все още си задават въпроса дали аналоговото слушане на музика не е просто временна прищявка на потребителите, които търсейки перфектния звук, са готови да зарежат MP3-файловете. Но вероятно скоро и те ще навлязат в света на грамофонната плоча.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии