БДЦ пишат закон: Назначения на чиновници само след изпит

Да бъде въведен единен изпит за всички кандидатстващи в държавната администрация, ще предложат депутатите от БДЦ. Това съобщи говорителят на парламентарната група Любен Дилов пред “Труд”. Въвеждането му ще изисква промяна в няколко закона, основно в тези за държавния служител и за местното самоуправление и местната администрация.

“Това е нещо като листовките за КАТ или TOEFL, нещо, което ще ограничи партийната шуробаджанащина”, обясни Дилов. Целта е кандидатите да имат минимални знания за това как функционира държавата или общинската администрация и да имат обща култура. Изпитът ще се попълва анонимно по интернет или на хартия. “Много подходящ е моментът на фона на скандалите, че моделът “Кой” се заменя с модела “Свой””, смята Дилов.

Той разчита на сериозна подкрепа от ГЕРБ, тъй като вицепремиерът Румяна Бъчварова работи по същата тема отдавна.

Преди две години на всеки двама служители, започнали работа в държавната администрация с конкурс, се падаше поне по един, започнал работа през задния вход.

В четвъртък от БДЦ внесоха в парламента и Закон за публичност на лобизма. Искаме да регламентираме тази дейност, обясни Георги Ковачев. В закона се предвижда създаване на регистър на занимаващите с лобизъм и на звено в Сметната палата, което да одитира регистрационния режим и да контролира лобистите. “Когато законът влезе в сила, всички държавни служители и всички на изборни длъжности като депутатите, кметове, общински съветници няма да имат право на неформални контакти, които касаят законопроекти”, каза Ковачев. Той е убеден, че един месец след като законът стане факт, ще има поне 100 регистрирани лобисти. Според него в момента всички депутати имат лобистки контакти.

{i}Ако законът за публичност на лобизма не бъде приет, това означава, че всяка една парламентарна група ще “заяви”, че не иска да извади на светло неформалните контакти на политиците, заяви Георги Ковачев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини