Разработват програма за по-добри условия в затворите

Министерството на правосъдието разработва дългосрочна програма от мерки за подобряване на условията в затворите у нас.

"Говори се, че голяма част от политическият елит, управлявал у нас през последните години, трябва да носи наказателна отговорност и заради това има интерес да се подобрят условията в затворите", така министърът на правосидието Христо Иванов шеговито коментира в събота във Велико Търново проблема с лошите условия в местата за изтърпяване на наказания.

Той подчерта и необходимостта от строителство на нов затвор, какъвто в България не е изграждан от 30-те години на миналия век. По думите му системата се нуждае от много тежки реформи, тъй като условията в затворите у нас са лоши и далеч под нивото на европейския стандарт. Министър Иванов обяви встарата столица, че заедно с още 10 министри от други страни са отправили апел към Европейската комисия за определяне на стандартите, на които трябва да отговарят затворите. Освен това са настояли и за отпускане на средства за привеждането им към тези изисквания.

"Разработена е дългосрочна програма от мерки и в някои затвори в момента се правят ремонти. Провежда се и обучение на персонала срещу корупция, употреба на сила, насилие. Директорите на едни от най-проблемните затвори у нас наскоро бяха освободени", изброи министър Иванов.
По повод исканията за връщането на смъртното наказание след убийството на студентката Вероника Здравкова пък коментира, че само по себе си това наказание нищо не решава.

"Имаме действащи закони и те трябва да се спазват.Необходима е твърдост при провеждането на полицейски операции за издирването на опасни лица, а съдът следва да присъжда адекватни наказания. Не е достатъчно да бъде изготвен регистър на издирваните лица, а откриването им трябва да става и с активното съдействие на гражданите", заяви министър Христо Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини