Професор в СУ: Прием в Кеймбридж не е атестат за успех

“Приемането за докторант в чужд университет не е задължително и само по себе си не е атестат за успех, тъй като това означава по презумпция да допускате, че те са по-добри от българската Алма матер.” Това е написал проф. Иван Русчев, един от преподавателите в Софийския университет, които три пъти не са допуснали Златин Златев до доктурантура.

Както “Труд” писа, след като Златев бил уведомен у нас, че не е достоен за докторант на СУ, е приет в един от най-престижните университети - Кеймбридж във Великобритания. Статия за успеха на Златев в сайта на “Труд” до събота вечерта вчера беше прочетена над 140 000 пъти.

Отговорът на професор Русчев е публикуван от starazagora. biz. “Нали не смятате, че един кандидат, който е късан три пъти, най-вероятно всичките пъти от комисии с различен състав от колеги, и който е получил, по неговите признания едва тройка, е талант, останал незабелязан от цяла катедра?”, пише още Русчев. Според него Златин Златев трябва да е бил доста слаб, след като не е успял три пъти, когато в юридическия факултет на СУ оставали незаети места за докторанти.

От изявление на пресцентъра на СУ става ясно, че университетът се съмнява в достоверността на публикацията на “Труд”. “Софийският университет няма възможност да провери достоверността на това твърдение, но от публикуваното във вестника факсимиле се вижда единствено, че приложеният сертификат потвърждава приемането на г-н Златев за подготвителен курс в университета”, смятат от пресцентъра на Алма матер. Проверка на “Труд” в сайта на Кеймбридж показа, че въпросният сертификат Certificate of Postgraduate Study (CPGS) in Legal Studies е входно ниво за докторската програма на университета и се изисква от всички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини