Черен списък на наказаните депутати

Парламентът ще направи регистър, в който ще бъдат вписани всички наказания, наложени на депутатите за непристойно поведение в пленарната зала. Очаква се черният списък с имената на народни представители, които са били санкционирани с отнемане на думата, порицание, напомняне, забележка или отстраняване от пленарно заседание, да бъде качен на официалния сайт на парламента.

Проверка на “Труд” показа, че от 27 октомври м.г., когато бе конституирано 43-ото НС, до средата на март деветима народни представители са били наказани с отнемане на думата. До санкции като порицание и напомняне се е стигало само по веднъж. Нито един депутат не е отстранен от заседания заради непристойно поведение и обиди.

Последният скандал, завършил със спиране на микрофона, бе на 13 март. Тогава шефката на парламента Цецка Цачева отне думата на депутатката от ДПС Марияна Георгиева, защото я заподозря в предизборна агитация. Причината беше изказване на Георгиева за Сърница, където в неделя се проведоха кметски избори. Спречкването доведе до прекъсване на заседанието.

Другият голяма скандал в парламента, който за малко не завърши до бой, доведе до две санкции - отнемане на думата и порицание. Първата бе за Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт), а втората - за Десислав Чуколов (” Атака”). Двамата за малко не се сбиха, след като Байрактаров от парламентарната трибуна цитира стара статия на Волен Сидеров.

С отнемане на думата са наказвани и депутатите Мая Манолова (БСП), Георги Божинов (БСП), Георги Кадиев (БСП), Менда Стоянова (ГЕРБ), Семир Абу Мелих (ГЕРБ) и Станислав Анастасов (ДПС).

Два пъти микрофонът е спиран заради въпроси около казуса “КТБ”, които не били по темата на дебата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини