Новите цигари - без огънче

"Тютюнопушенето може да убие вашето неродено дете, може да увреди венците и зъбите ви, може да увеличи риска от ослепяване, да увеличи риска от импотентност, да направи по-лесно вашите деца пушачи, както и да причини инфаркт.” Това са малка част от новите надписи, които ще трябва да „украсят” кутиите на цигарите от май 2017 г. и у нас. Същите тези надписи ще са още по-големи в сравнение със сегашните, а марките на производителите по-малки. Световната здравна организация непрекъснато предупреждава за вредата от тютюнопушенето, борба срещу „вредният навик” е обявила и Европейската комисия. На пръв поглед целият свят върви към край на тютюнопушенето, но всъщност не е така.

Случайно или не в края на миналата година издателите на оксфордския речник избраха за дума на годината английската vape, която описва парата, излизаща от електронните цигари или т.нар. алтернативен дим.
Големите компании в бранша отдавна са разбрали общата тенденция за ограничаване на вредите от тютюнопушеното и са я превърнали в своя мисия, за да запазят пазара си. „Филип Морис”, „Бритиш американ табако”, „Джапан табако интернешънъл” и „Импириъл табако” разработват продукти, които максимално да наподобят истинските цигари, но с по-малко рискове - „цигари” без горене, тютюневи електронни устройства с палене, никотинови инхалатори, тютюневи торбички за смучене. Всички те са опит да се избегнат недостатъците на първия алтернативен продукт - електронните цигари. Те нямат същия вкус като истинските, а и все още липсва достатъчно сигурна оценка на въздействието им върху човешкия организъм. Затова и мисленето продължава.

##########

Тютюнев инхалатор

Друг нов продукт, който предстои да бъде пуснат на пазара в бъдеще, е на международната компания „Бритиш американ табако”. Устройството представлява тютюнев инхалатор. При него няма горене, но няма и нагряване. Единствената сила, с която „става пушенето”, е от вдишване. Устройството прилича на малка кутийка със спускащ се накрайник, който се отваря и от него се вдишва. Компанията си е поставила за цел да го лицензира като лекарствен продукт за отказ и намаляване на вредата от тютюнопушенето. Все още обаче изделието е на идейна фаза.

##########

Паленето като религия

Проучвания на световните тютюневи компании показват, че една от причините заклетите пушачи да не харесват електронните цигари е, че се премахва елементът „запалване”. Ето защо от „Филип Морис” разработват и друг тютюнев продукт, който повече прилича на традиционната цигара с палене. Той наподобява по форма истинската цигара и има въглероден източник на нагряване именно оттам е и нуждата да бъде запален. Целта е най-вече психическо удовлетворение, пък използващите този продукт ще може да продължат да се социализират с думите „имате ли огънче”. Изделието обаче е все още в начална фаза на разработката му и тепърва предстои да бъде позиционирано, а по-късно и пуснато на пазара.

##########

Електронна алтернатива

Електронните цигари са най-различни видове, но повечето работят с пълнители с никотинова течност и загряване.
Най-популярната алтернатива на цигарите остават техните електронни двойници, които обаче в Европейския съюз се третират по различен начин. Единствено в САЩ има точна регламентация какво представлява продуктът и на какви изисквания трябва да отговаря. В България електронните цигари набраха популярност с въвеждането на забраната за пушене на обществени места, тъй като тези ограничения на важат за тях.

Здравните експерти все още са на разнопосочни мнения как трябва да се третират електронните цигари - като тютюневи изделия или като лекарствени продукти. Световната здравна асоциация също не се е произнесла, а прави мащабно проучване.

##########

В Скандинавия залагат на снус
Най-големите цигарени компании в света - „Филип Морис”, „Бритиш американ табако”, „Джапан табако интернешънъл” и „Импириъл” произвеждат т.нар. снус. Това са пакетчета с тютюн, сол и вода, които са предназначени за смучене. В Европа са разрешени само в две страни - Швеция и Норвегия. По света са популярни още в САЩ и Русия, като там са модифицирани. Причината за тяхната забрана са съмненията, че водят до увеличаване на риска от рак на устната кухина и на панкреаса, въпреки че затова също няма доказателства.

Счита се, че съвременният снус идва от емфието, като разликата е, че снусът се произвежда чрез пастьоризация на тютюна, а не чрез опушване.
Причината продуктът да не е сред най-търсените на пазара, както и отделянето на по-малко средства за изследванията му, е, че трудно се намира пазар за него. Освен скандинавските държави другаде изделието трудно се пласира.
Освен класически снус на пазара се предлагат и изделия, които наподобяват лентички за смучене. Те обаче нямат нищо общо с лентите за отказ от тютюнопушене, които се продават в нашите аптеки.

##########

Дими, но не гори

От международната компания „Филип Морис” са си поставили за цел да създадат продукт, който да бъде хибрид между тютюнево изделие и електронно устройство. Резултатът е на пръв поглед малка „цигара”, която се поставя в електронно устройство и от нея се вдишва. Въпреки че продуктът се продава в Италия и Япония, все още продължават клиничните му изпитания.

Едва след като излязат техните резултати, компанията ще може категорично да каже дали този вид продукт е по-малко вреден от традиционните и ще може да го представя като такъв.
Каква е разликата между този продукт, който е нарече айкос (iQOS), електронните цигари и обикновените цигари. Електрон-ните цигари обикновено са създадени на принципа на изпаряването, като не се използва тютюн, а никотинови пълнители.

Именно затова се счита, че техният вкус не е същият като на тютюневия продукт. Обикновената цигара пък се пуши, докато изгаря. Новият вид продукт е смесица между двете. Първо, той съдържа тютюн и второ, употребата му е чрез електронно устройство, което създава необходимата температура за нагряване на тютюна.

При запалване на обикновена цигара тютюнът достига до температура от 800 градуса по Целзий, в резултат се отделя дим, който съдържа повече от 7000 вещества. От тях се счита, че опасни за здравето на човек са 100, сред които и катраните, които се отделят при горене.

Новият продукт от своя страна не стига до температура от 800 градуса и така няма изгаряне на тютюна. В атмосферата се отделя изпарение от тютюна, което съдържа по-малко вещества. Именно неговите качества са обект на допълнителни изследвания в момента. Очаква се окончателните резултати да излязат в края на 2016 г.

Продуктът е различен и защото когато няма горене, няма и пепел, а мирисът е намален. В България изделието не се предлага. Преди да бъде пуснато, е необходимо то да отговаря на изискванията на новата европейска директива. Идеята на фирмата е да предлага този продукт с настоящите си марки, но в други опаковки, с изричното предупреждение, че те не стават за пушене, нищо че приличат външно на обикновени, но по-малки цигари.

Недостатъкът им е , че се нуждаете от допълнително устройство, което да ги загрява. Отделно все още няма масово производство и затова „цигарата” не се предлага в повече страни по света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес