Външно пак продава имоти зад граница

Външното министерство ще продава имоти зад граница заради орязания си бюджет.

“Има такива имоти зад граница, които са неефективни или са останали от едни стари времена. В момента няма как да бъдат поддържани, няма как да бъдат обслужвани”, коментира пред “Труд” външният министър Даниел Митов. Според него министерството има “огромни сгради, за чиято поддръжка са необходими огромни средства, което е безсмислено.” Дупката в бюджета на външното министерство е доста солидна и ще трябва тепърва да се мисли за това как да бъде стабилизиран. Реалното намаление на парите на ведомството за 2015 г. е с 1, 2 млн. лв.

“Трябва да си кажем, че е сериозен проблемът”, коментира Митов. Министерството ще направи и “сериозен преглед на дипломатическата ни служба”. Тогава ще стане ясно дали ще има закриване на посолства и на дипломати и къде ще се продават сгради.

В началото на миналата години правителството на Пламен Орешарски даде съгласие за продажба на имоти в три държави. Купувачи взеха къща в Осло, Норвегия, за 1, 32 млн. евро, имот в Лайпциг, Германия, за 1, 6 млн. евро и три апартамента в Кайро за около 206 хил. евро. МВнР се опитва от години да продаде имоти за близо 6 млн. евро в Кения, Судан, Замбия и Египет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини