Андре Токев пие кафето си с лимон и хрупа джинджифил

Като ученик Андре Токев тренирал ръгби. Точно се върнал с родителите си след тригодишен престой в Алжир. Не искал да се занимава с прозаични спортове, за да има стимул. Негов приятел го поканил на тренировка по ръгби в Костинброд. Веднага му харесало и се включил в играта. И така - 7 години, ходели по първенства, даже още пази медали и награди в една кутия вкъщи.

Токев обаче не станал професионален спортист, а професионален готвач.

Когато дойде време да избирам професия, реших да започна да изкарвам пари от хобито си - това беше най-лесният вариант, да не кажа най-мързеливият начин, защото ми се отдаваше, признава шеф Токев. Записал се в профилирано училище, а после продължил обучението си в Германия. В момента той е един от тримата майстори на черпака, които отсявават претендентите за титлата MasterChef по Би Ти Ви заедно с Петър Михалчев и Виктор Ангелов. Освен това 46-годишният кулинар е и президент на Българската асоциация на професионалните готвачи.

Фаворити в чиния

Шеф Токев дискретно отклонява въпроса дали победител в шоуто на Би Ти Ви ще бъде мъж или жена. „Не мога да имам фаворит. Харесвам само това, което виждам в чинията“, обяснява експертът.

Готвачите не надебеляват, когато работят много, смята Андре. Иначе самият той разтоварва напрежението във фитнеса. Според неговата философия трябва да ядеш това, което ти се хапва, но на следващия ден да си починеш, за да върнеш баланса в организма. “Например, ако днес съм ял свински гърди, запечени със сос барбекю, или гъши дроб, то утре ще съм на ябълки“, обяснява шеф Токев. Неговата тайна се крие в джинджифила, който му помага за по-добро разграждане на натрупаните калории. „Ям го в големи количества, суров и ми действа много добре“, казва майсторът. Открил го преди години, когато водил предаването „Гурме с Андре“ по ТВ7. Трябвало да престави ястие с джинджифил и тогава проучил колко и за какво е полезен. Опитал го и от тогава разчита на него за здраво тяло. Самият Токев рядко пие кафе, но го препоръчва с лимон, ако човек е имал тежка вечер. Обожава паста, като предпочита да я приготвя сам на специалната си машинка вкъщи. Може да бъде дори „чиста“ - само с малко чесън и босилек.

Между България и Германия

Токев е роден в Лайпциг, Германия, откъдето е майка му. Навремето баща му завършил институт по международен туризъм тук и отишъл в Германия по програма за обмяна на опит. Там се запознал с майката на Андре. Семейството често пътувало между България и Германия, а както вече стана дума - живяло е и в Алжир. Затова знам много езици, но нито един правилно, обича да се шегува Андре. По същия начин и в кухнята си обича да готви всичко и от кухните на различни страни.

Вероятно една от причините за това се корени в детството му. Тогава германската баба му правела най-вкусните кнедли с червено зеле и гъска. Българската баба пък готвела ненадмината пилешка супа с домашна юфка. Имала и още един специалитет, който много обичал навремето. Това бил крем брюле по рецепта на нейна леля, чиито съпруг работел във Франция през 30-те години на миналия век. “Само че баба не го запичаше отгоре със захар, а с белтък”, още помни вкуса на десерта Андре. Помни и друго. Когато бил на 7 години, искал да направи торта с виенски блат и ванилов крем. В крайна сметка блатът се оказал твърд като бисквитка, а кремът приличал повече на сос. “Въпреки това си ги хапнах с удоволствие, а и това ме амбицира да овладея тънкостите на сладкарството”, казва Токев.

Всеки гост е специален

През годините шеф Токев е готвил за десетки известни личности, но твърди, че за него всеки гост е специален - „а за мен е достатъчно, че съм успял да направя нещо специално за него“. Дали ще е Шарън Стоун или Дъстин Хофман, няма значение - той приема за нормално изискванията им за любимите плодове или паста за хапване. Тези изисквания са част от техния режим на хранене, от който пък зависи тяхното настроение и кондиция. И така ти се радваш, че от теб зависи в какво настроение ще бъдат тези хора, казва Токев.

По време на посещението на Бил Клинтън у нас (преди повече от 15 г.) Токев работел в Германия за веригата „Кемпински“. Извикали го в София, за да го сготви за бившия US президент. Дошъл и тогава се запознал с колегата си Иван Манчев (същият, който громи лошите готвачи и мързеливите сервитьори в „Кошмари в кухнята“ по Нова тв - б.р.). Двамата още са много добри приятели, независимо че за момента са своеобразни конкуренти.

Съпругата на Токев се нарича Мария, имат 2 дъщери. По-малката - 20-годишната Елиза, участва във филма на Иван Ничев „Пътят към Коста дел Маресме”. Каката - 26-годишната Ренате, вече е омъжена, се занимава с компютри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица