Инфаркт покоси олимпийския шампион Милен Добрев (обзор)

Масивен инфаркт покоси Милен Добрев, последния ни олимпийски шампион по вдигане на тежести от игрите в Атина през 2004 г. Посинялото и изстинало тяло на родения на 22 септември 1980 г. мъж е било намерено от баща му Атанас в събота по обяд в жилището на бившия щангист на 7-ия етаж край хотел "Санкт Петербург" в Пловдив. Полицейската патрулка и екипът на спешната медицинска помощ само констатират смъртта на големия спортист.

По тялото нямало никакви следи от насилие и най-вероятната причина за смъртта е инфаркт вследствие на високо кръвно налягане. Но това се очаква да се потвърди допълнително след задължителната аутопсия, коментираха криминалисти. Достъпът до асансьора в жилищната кооперация, в която двустаен собствен апартамент имаше Милен, бе отрязан от полицията, допускаха се само съседите. Повечето от тях бяха шокирани от вестта, че 34-годишният им именит комшия е починалият.

"Милен беше много скромно и възпитано момче, но имаше проблеми с кръвното. През последните 2-3 месеца на няколко пъти идваше да ми иска апарата или ме караше да му го меря, защото напоследък живееше сам", разказва домоуправителката Радка Балджийска. "Беше тих и скромен, никога не е създавал проблеми. Никога не е парадирал с факта, че е последният олимпийски шампион на Пловдив", коментира съседът Димитър Станков.

Преди 2-3 години Милен Добрев е напуснат от съпругата си Кирилка, с която имали 10-годишна връзка, преди да минат под венчилото. През 2011-а да им се роди синът Кристиян. Бившата хандбалистка на "Агротел-ПУ" се прибрала при родителите си в Бургас заедно с детето, след като Добрев започнал да злоупотребява с алкохола.

Олимпийският шампион се подлагал на няколко пъти на лечение и според близките и приятелите му от 5 месеца не бил близвал алкохол. "През последните 5 месеца Милен се чувстваше здравословно много добре. Всеки ден тренираше по 2,5 часа в някоя от фитнес залите в Пловдив, като беше точен като швейцарски часовник - започваше в 16 часа. Единствените му оплаквания бяха от високо кръвно. Виждал съм го когато се наведе да вдигне някоя гира или щанга, главата му да почервенява силно, но скоро му минаваше и продължаваше", разказва спортният организатор Атанас Марков, един от най-близките авери на Милен Добрев през последните години. Двамата наскоро дори регистрирали клуб по бокс, борба и щанги и кроели планове да развиват спорта в община Калояново, на чиято територия се намира родното село на олимпийския ни шампион Житница. От бившите си съотборници в националния отбор по вдигане на тежести Милен Добрев поддържал най-редовно контакти с Величко Чолаков и със Златан Ванев, с когото дори се видели наскоро в Асеновград, когато там на лагер дошли щангистите на Азербайджан.

Според Атанас Марков Милен Добрев не е имал финансови проблеми, защото всеки месец получавал по 1050 лв. пожизнена пенсия като олимпийски шампион, а освен това си докарвал още 700-800 лв. от строителен бизнес, който въртял с един от братовчедите си. В свободното си време пък отскачал до Бургас да види бившата си жена Кика и най-вече сина си Крис, който адски много му липсвал, или пък ходел на лов и риболов с приятели. Според тях най-вероятната причина за инфаркта, покосил именития щангист, е фактът, че спрял да си пие лекарствата за високо кръвно и хипертония, защото много мразел всякаква химия.

Мащехата на Милен Добрев Сийка, която се е грижила за него като за свой син след ранната смърт на родната му майка, и бащата Атанас са потресени от внезапната кончина на бившия щангист. "Това нещастие се стовари върху главите ни като гръм от ясно небе. С баща му треперим и не можем да повярваме, че всичко това е истина", нарежда през сълзи Сийка Добрева. В шок са и родните в село Житница, които разказват, че Милен Добрев много искал да продължи да се състезава преди години, но тежка травма на прешлен на гръбначния стълб сложил край на активната му спортна кариера малко след олимпиадата в Пекин през 2008 година. "Самото решение да спра го взех малко преди олимпиадата в Пекин - когато 11 мои съотборници от националния ни тим по щанги бяха хванати с допинг по време на тренировъчен лагер-сбор в Асеновград. Само аз останах чист тогава и съм щастлив, че напуснах спорта с неопетнено име. Ами явно някой не си беше свършил работата, както трябва тогава. Днес хората от нашия спорт се обвиняват един друг и по този начин отвратиха и отблъснаха хората от вдигането на тежести. Има две федерации, а щангисти вече не останаха", каза малко след това Милен Добрев в последното си интервю за вестник "Труд".

Голямото сърце на исполина от Житница Милен Добрев не издържа и се пръсна часове, след като с допинг изгърмяха други 11 национали по щанги. Явно отрицателните емоции, свързани с любимия спорт, този път са дошли в повече на Милен и са довели до фаталния му край, въздишат близките му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт