Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

И днес не взеха втора проба за чума в Болярово

Гръцка туристка падна от лифта в Драгалевци, няма опасност за живота й

Протести в Австралия заради мерките срещу нелегалната имиграция

Нови случаи на африканска чума по свинете в Румъния

Откриха следи от аварията във Фукушима в калифорнийско вино

Щракнете перфектното селфи час преди залез Дръжте телефона на нивото на лицето или малко по-нагоре, никога отдолу

Али Хаменей: Преговорите с Вашингтон ще бъдат очевидна грешка

Волен Сидеров с контрапроверки по морето

Банков обир в Несебър Отмъкнаха 100 000 лева

Николай Ненчев за взрива в Иганово: Изключително съм обезпокоен

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод „Миджур” в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия, а това означава необходимост от по-сериозен контрол. Това заяви пред bTV министърът на отбраната Николай Ненчев след поредния взрив в склад за боеприпаси в България през последните години. „Изключително съм обезпокоен”, повтори неколкократно той.

Принципал на държавното дружество ВМЗ, чийто склад се взриви в Иганово, е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази огромно притеснение.

„При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.

Сред тях са мините от Горни Лом, за чието унищожение са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета. „Премиерът е изключително съпричастен”, увери Ненчев и допълни, че немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда.

По думите на военния министър, има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност. „Всички 190 000 мини от завод „Миджур” са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно”, коментира Николай Ненчев и настоя, че тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Въпреки че разследването на причините за взривовете в склада на военния завод в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Ненчев потвърди, че обстановката в Иганово и околните населени места вече е спокойна. „Първоначално действително е имало стрес, но вече положението е спокойно, хората са по домовете си, няма основания за повече безпокойство”, обясни той.

Във връзка с критики за политически назначения на експертни позиции във военната индустрия Николай Ненчев изключи такива възможности. „Не допускам, че Божидар Лукарски ще допусне политически назначения. При нас не се случва подобно нещо. Не мога и в най-смелите си мисли, че някой би могъл да си позволи подобно нещо – да назначи хора, които не са подготвени за това”, коментира военният министър.

Той посочи още, че след трагичния инцидент в Горни Лом по заповед на премиера Бойко Борисов е била създадена комисия на най-високо ниво и са проведени разговори в посока на по-сериозен контрол в бранша.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.