Велико Търново празнува с пъстро шествие и уникално 3D шоу

Историческото наследство, културата и природата правят от Велико Търново един от най-красивите градове не само в България, но и по света. Това заяви в преветственото си слово по случай празника на старата столица-22 март председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя и зам.лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов още в 7,30 часа пристигнаха за празничната литургия в църквата "Св.40 мъченици" и положиха цвета на саркофага на цар Калоян.Великотърновският митрополит Григорий пък благослови бойните знамена.

От историческия храм Владиката поведе празничното шествие, в което се включиха гвардейска рота и над 550 ученици с балони. На излизане от църквата, Цачева, Цветанов и кметът Панов първи бяха нагостени по стар търновски обичай с мекици.Пред сградата на общината Цачева прие почетния караул на Националния военен университет "Васил Левски" и под звуците на химна бяха издигнати знамената на страната, Европейския съюз и старата столица.

"Велико Търново е сред градовете, закрилян от Бог, облагодетелствани от историята и съдбата.Под покровителство и защитата на Иван Асен II 40-те мъченици спечелват битката при Клокотница, която променя българската история", припомни исторически факти в празничното си слово кметът на болярския град Даниел Панов.

Тържествата продължиха с богата концертна програма. Като кулминация на празника пък бе подготвено уникално 3D шоу, което да пресъздаде зрелищни средновековни битки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони