На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Кметът на Сопот: Не съществува практическа причина за взривовете в Иганово

Не съществува практическа причина за взривовете в землището на село Иганово. Това каза Веселин Личев, кмет на Сопот, за „Фокус“. По думите му складът бил изключително сериозен по отношение на защита и сигурност. В него е нямало ток, отопление, електричество и всичко е било чисто.

„Изделията са много добре защитени”, добави Личев. Според него експертите, които са пристигнали от София работят на много високо ниво и се предполага, че ще предоставят експертното си мнение след месец. „Възможно е това да се случи и по-рано, ако открият нещо”, коментира кметът.

По думите му в конкретния случай не ставало въпрос за неправилна утилизация, а за чисто нови боеприпаси, които са произведени по поръчка. „Проблемът с утилизацията е, че се прави в частни фирми, в които няма адекватни мерки за сигурност. Там и нещо малко да се случи, последствията са много сериозни”, смята Личев.

По думите му в склада е имало неуправляеми ракети, а всичко е приключило, сякаш нищо не се е случило. След инцидента жителите на Сопот са коментирали, че в днешно време българинът е свикнал да дава минимума от себе си, а да търси максимума от държавата. „Няма как да не даваш от себе си, да търсиш максимума от държавата и тя да е виновна. Нека не забравяме, че държавата сме всички ние”, добави кметът на Сопот.

„Случаят в Иганово и адекватната реакция на институциите показа нагледно как трябва се действа в подобна кризисна ситуаци“, каза още Личев.

По думите му, близо 15 минути след инцидента, в община Сопот е заработил Антикризисен щаб, в който са се включили хора от ловни дружини в Сопот и в село Анево, денонощните дежурни, отговарящи за бедствия, аварии и катастрофи, както и планинските спасители към БЧК.

„Доста сериозна група хора се включи, разпределиха се хора по сирените за евентуално подаване на звуков сигнал за евакуация”, каза още Личев. По думите му, всичко това се прави с една единствена цел – този Антикризисен щаб да държи връзка с Кризисния щаб, който се е създал към ВМЗ-Сопот за евентуално някакви по-сериозни последствия. До 22:30 часа снощи е било ясно, че повече взривове няма да има, че е пострадал само един склад. Според кметът на Сопот трябва да се отбележи добрата подготовка на хората, работещи във ВМЗ и на неговото ръководство, защото тези взривозащитни валове и системите за защита, които са създадени в държавната фабрика са изключително сериозни. „Те са довели дотам, че даже съседни сгради нямат абсолютно никакви поражения, дори и паднало стъкло няма”, добави Личев. Според него, това е една превенция, която е изиграла ролята си в тежък момент, а случилото се е огромна реклама за ВМЗ. „Причината е, че даже и да се случи някакъв инцидент, станахме свидетели с какви драконовски мерки за сигурност конкретният инцидент се ограничава точно в локализирано място и там приключва”, каза още кметът на Сопот. Той благодари на лекарските екипи, които са били в готовност за съдействие и, ако се налага, да оптимизират отделенията си с цел приемане на пострадали. „Много е близък споменът за 1978 година абсолютно всички домове останаха без дограми и прозорци, по-високите комини бяха бутнати, имаше и съборени покриви от такава авария”, каза още Личев. Кметът на Сопот добави още, че Антикризисния щаб в Сопот е работил съвместно с хората от Кризисния щаб към ВМЗ – Сопот до 02:00 часа след полунощ. „Изненадан съм много приятно от логистиката, с която разполага българската държава. Изключително бърза намеса с помощта на ген. Шивиков, на безпилотните самолети, на бронираните джипове”, каза Веселин Личев и изрази мнение, че подготовката и логистиката не са на европейско, а на световно ниво.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.