На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Новата агропрограма от ЕС тръгва след Великден

В първия ден след Великден – на 14 април, ще започне приемът на проекти за инвестиции в земеделски стопанства по новата Програма за развитие на селските райони, съобщи аграрният министър Десислава Танева. Общият бюджет на схемата е 150 млн. евро и по нея ще може да се кандидатства за модернизиране на ферми и за закупуване на трактори, комбайни и друга техника. Средствата са от държавната хазна, защото агроведомството все още не успява да защити новата програма пред Брюксел.

Тази седмица се очаква в „Държавен вестник“ да излезе наредбата, по която ще се кандидатства. Приемът ще продължи 8 седмици за инвестиции, които са свързани едновременно със закупуване на техника и допълнителна дейност като строително-монтажни работи и дейности. Ако фермерът кандидатства само за покупка на техника, срокът ще е по-къс – 5 седмици. Кандидатстването ще се извършва пред Държавен фонд „Земеделие“

Всеки фермер ще може да реализира до 2020 г. европроекти на стойност 1,5 млн. евро по програмата, а специално за покупка на техника – до 500 000 евро. Субсидията ще е 50% от направената инвестиция.

Макар на хартия агроведомството да е предвидило бонус 10% субсидия за иновативни проекти, заради административни пречки няма да бъде приет нито един. Преди дни стана ясно, че иновацията трябва да е призната от Патентното ведомство. Процедурата за одобрението й обаче е тромава и докато тече, ще приключи приемът на проекти.

Няма да се приемат и проектите за колективни инвестиции от няколко фермери, защото министерството не е готово с критериите за тях, които да гарантират, че с подставени лица няма да се източва програмата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.