България стана трета в света дестинация за аутсорсинга

България е най-добрата в Европа дестинация за аутсорсинг компаниите и трета в света. Това показва годишната класация на „Кушман енд Уейкфийлд“. Само за една година страната ни е напреднала с 11 места. Първите две държави в света са Виетнам и Филипините. В първата десетка след нас влизат Румъния, Перу, Малайзия, Ел Салвадор, Бразилия, Унгария и Китай.

Оценката на участниците се формира на базата на три типа критерии, сред които най-голяма тежест имат разходите, следвани от условията за бизнес и рисковете. В европейски мащаб България е най-силна заради ниските данъци, както и заради наличието на достъпна и квалифицирана работна ръка за нуждите на този тип компании, посочват от „Кушман енд Уейкфийлд“.

„Възходящото развитие на аутсорсинг бизнеса в България може да бъде проследено и през впечатляващия ръст на офис пазара в София. През миналата година бяха подписани наемни договори за 154 000 квадратни метра площи, което е резултат, съизмерим с нивата от предкризисната 2008 г.", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на „Фортън“, която е представител на „Кушман енд Уейкфийлд“ за България и Македония.

В основата на това засилено търсене на офис площи е разрастването на аутсорсинг и ИТ компаниите, които през 2014 г. са били страна в 49% от сделките за наем на този пазар в столицата. Прогнозата е, че ръстът ще продължи и ще се пренесе и извън София, в големите градове, казват от „Фортън“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти