Федерика Могерини: ЕС ще отпусне на Турция допълнително 3 млрд. евро за бежанците

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 25 април 2018

Нови обвинения за Десислава Иванчева и заместниците й

Весела Лечева: Лиляна Павлова и Красен Кралев няма да си подадат оставките, но дължат голямо извинение на младите хора

Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Заловиха апаш, разиграл нова измама – „пратка за кмета”

Сотир Цацаров: Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран, постигнахме консенсус със САЩ

Пощаджия осъден на 6 години затвор за кражба на влогове

Роми искат свои хора в община Варна

Поне няколко служители от ромски произход да бъдат назначени в общинската администрация на Варна. Това ще поиска председателят на Ромския национален съюз (РНС) Атанас Дечев от кмета на града Иван Портних. Пред “Твоят ден” Дечев разясни, че това не е нова идея, но досегашните градоначалници не са я възприемали. “Най-добре би било да имаме представител във всяко районно кметство, който да общува с хората по кварталите, и един в голяма община, който да докладва директно на кмета”, обясни Дечев.

Според него самите роми в махалите биха комуникирали по-лесно с представители от своя етнос, а и ромските чиновници по-разбираемо биха разяснявали политиките на общината.

“Сред нас има образовани хора, които могат да работят в администрацията. Те биха помогнали за интеграцията на ромите в обществото. Ще насърчават хората от махалите да пращат децата си на училище, което е ключово”, каза още Дечев.
Той допълни, че непосредствена заплаха пред варненските роми е жилищният проблем. Много от тях не отговарят на изискванията за общинско жилище, други живеят в незаконни къщи, трети обитават опасни за живота постройки. Дечев смята, че преди да се съборят копторите в ромската махала “Максуда”, трябва да се намери място за тези, които ги населяват.

Общината издаде 52 заповеди за събаряне на незаконни постройки в дерето на квартала, а в процес на издаване са още стотина.

“Нямаме готово решение, което да предложим на кмета, но сме готови да помагаме този въпрос да се разреши. Недопустимо е всички тези хора да бъдат изкарани на улицата и след това да се търси къде да живеят”, категоричен е Дечев. Той не вярва до есента да се тръгне към събаряне на незаконната махала предвид наближаващите местни избори, но смята, че въпросът трябва да намери трайно решение. Лидерът на РНС каза, че Варна е един от малкото големи градове, които не са назначили ромски експерти в общинските администрации. Навсякъде, където имало такива служители, резултатите били положителни и видими, аргументира се Атанас Дечев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.