Ретро мода влиза в музей със стогодишни рокли

Истинско прет-а-порте на ретро модата по морето от края на XIX и началото на XX век подготвя за новия туристически сезон Етнографският музей във Варна. В богатия му фонд са съхранени много тоалети отпреди 100-150 г. За да бъдат запазени, дизайнери са се заели да шият техни реплики за специалната колекция.
Дълги поли с шлейф, вталени дантелени блузи с буфан ръкави, шармантни рокли, шити за баловете във Военния клуб, ще грейнат върху закупените със съдействието на културното министерство нови манекени.

Към тоалетите ще бъдат добавени и задължителните за разходка на дамите до 40-те години на миналия век аксесоари - бели дантелени чадърчета, шапки и ръкавици. Булчинската мода ще бъде представена от пищна рокля от 1905 г., шита в Париж.

“Съпругите на повечето индустриалци и търговци от онова време са поръчвали тоалетите си в Букурещ и Цариград, а платове пазарували от Англия, Австрия и Германия”, разказа Диана Тодорова от музея.

Допълнителен блясък на ретро колекцията ще даде богатата сбирка от бански костюми, която сега обикаля страната като пътуваща изложба. Летовниците ще видят моделите, с които са опъвали снага на пясъка прабабите им - от първите костюми с панталон и болеро, наречени плажни пижами, до различни модели тип майо - прилепнали цели бански от трико.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони