Искат справедлив процес срещу насилници, пребили жена на 8 март

С въгласи “Не на агресията” и апел за бърз и справедлив процес срещу насилниците близо 300 души излязоха на бунт в центъра на Самоков.

Протестът на самоковлии бе в подкрепа на 25-годишната Биляна Иванова.

Навръх 8 март младата жена беше зверски пребита и ограбена, докато чакала такси в компанията на своята приятелка Станислава (29 г.). Двете били заговорени от две момчета с качулки. Питали ги как ще празнуват и изведнъж единият подканил другия: „Нападаме ли?” Повалили Биляна на земята и започнали да я ритат в главата. Отмъкнали дамската й чанта, в която имало 20 лева, документи и гримове. През това време Станислава хукнала да търси помощ и така успяла да се спаси от грабителите.

Няколко дни след злощастната нощ бяха задържани Калоян Стоянов-Шахтата (20 г.) и Кристиян М. (18 г.), от ромски произход. Те направиха пълни самопризнания и в момента са на свобода под гаранция от общо 400 лв.

“Не е срамно да си жертва на насилие, защото на всеки може да се случи”, заяви вчера Биляна. Тя призна, че е срещала биячите да се разхождат свободно из Самоков. “Много се притесних. Страх ме е. Не искам да оставам сама”, каза пред сълзи младата жена.

Вчера нейните приятели призоваха властите да не отминават с лека ръка подобни престъпления. “Настояваме за повече полицейско присъствие в града и да се въведат т. нар. обществени патрули - граждани да дежурят по улиците. Искаме да няма милост срещу насилниците. Случаите като този на Биляна стават всекидневие и жертва може да бъде всеки един от нас, който се разхожда на улицата”, заявиха те.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право