Незагасен фас взриви 2000 снаряда край Иганово (Обзор)

"Незагасена цигара, палеж или саботаж може да са причина за взрива край Иганово, който заличи един от складовете за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Добре, че този път жертви няма", коментираха вчера живеещите в пловдивското село хора. Всъщност никой още не може да каже причината за взрива на около 2000 снаряда и противотанкови гранати, който стресна карловското село Иганово малко след 19,30 ч в събота. Докато не минат 24 часа от инцидента, следователите не мога да започнат оглед на мястото на взрива.

Складът на ВМЗ-Сопот, в който е съхранявана готовата продукция с т. нар. неуправляеми установки за ракетни системи (НУРС) и противотанкови гранати, е буквално заличен от земята. Той е бил пазен от двама охранители, единият от които е подал сигнала за избухналия минути по-рано пожар в обекта. "Няма кратери, има дупки, а складът, който гърмя, е без ток и е неотопляем. Той е от ламарини, които са се разхвърчали от взрива", съобщи изп. директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев. Все още не се знае колко е тротиловият еквивалент на взривовете. "Това ще стане ясно, когато в склада ще може да се влезе", допълни Стоенчев. По неговите думи съоръженията там са направени така, че да не прехвърлят взрива към други складове. Край тях има валове от пръст, които са обезопасили района и са предотвратили по-сериозни поражения. Затова не са засегнати други складове.

В неделя по обяд приключи огледът на периметъра около изпепеления склад, извършен по земя с високопроходими "пустинни котки" и по въздух от 3 военни дрона. Съвещанието на кризисния щаб в Иганово бе ръководено от гл. секретар на МВР Георги Костов. "Няма опасност от нови експлозии", увери командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. Още в събота на мястото пристигнаха министърът на икономиката Божидар Лукарски и на отбраната Николай Ненчев, областният управител на Пловдив Розалин Петков и кметовете на Карлово и Сопот Емил Кабаиванов и Веселин Личев.

"ВМЗ от всички предприятия у нас е първенец по спазване на производствена безопасност. От 1,5 година Вазовските заводи са в добро финансово състояние и има ритмична работа", декларира пред журналистите министър Лукарски.

Предполагаемото количество тротил, който се е взривил в склада, е над 1 тон, каза главният секретар на МВР Георги Костов след заседанието на кризисния щаб на мястото на инцидента.

Местните хора: Всички се разбягахме заради паниката

Хората от Игнатово, в което живеят около 500 души, разказаха, че са изживели безсънна нощ. Половината жители отишли при близки в съседни села. "Започнаха панически да бягат с колите си. В суматохата се губеха деца. Беше ужас, когато започнаха хвърчат осколки. Замириса на барут", разказа 17-годишната Нели Стайкова от Иганово. Къщата й е на около 1,5-2 км от взривения склад.

"Исках да се прибера вкъщи, защото се притесних за семейството си, но полицаите бяха отцепили нашата улица "Христо Ботев" и не пускаха никого да мине по нея", твърди 21-годишният Петър Петров. Николина Лазарова (64 г.) се уплашила да не се повтори драмата от Никулден на 1978 г., когато загинаха мъже и жени след взрив в производствен цех на ВМЗ в Сопот.

"Експлозиите продължиха около един час, но дълго след това гореше пожар, който се виждаше чак от Сопот и съседните села Певците и Анево", разказа магазинерката Христина Ботева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право