Мечтата на катаджията - да снима диверсанти като в шпионски роман

Всеки новороден нормативен документ, регламентиращ движението по пътищата в България, носи родилните петна на нерадостна и мъчителна бременност. Същото се отнася и до готвената наредба на МВР за условията и реда, по които КАТ да използва стационарните и мобилните си камери. И понеже още сме в 14-дневния срок на публично обсъждане на бъдещите постулати, експертите от вътрешното ведомството още имат шанс да изчистят някои от най-отблъскващите белези на наредбата младенец, преди да я поднесат за подпис на г-жа Румяна Бъчварова.

На първо място това е даденото право на катаджиите да използват необозначени коли и мотори с монтирани мобилни камери. Текстът е в член 12 на наредбата и противоречи на предишните членове 7 и 8, обясняващи ясно, че е задължително местата за контрол да се обозначават с пътен знак (приетия наскоро в правилника Е24 - б.а.), оповестяват се в медиите или в интернет сайта на МВР. Позволението за снимане “под прикритие” като цяло е подигравка и към тълкувателното решение на Върховния административен съд от февруари м.г., с което бе забранено на КАТ да издава електронни фишове от мобилни радари. Един от мотивите на магистратите бе, че част от устройствата са сложени на необозначени коли без надпис “Полиция” и специален стикер за наличие на камера.

Но не - вече 25 години няма сила, която да откаже българския милицонер да се прави на Авакум Захов, да следи, подслушва и снима диверсанти без разрешение от съдия колкото и закона за СРС да влязат в сила.

Втора недомислица в наредбата е в точка 2 на споменатия член 7 за мястото на снимане, преди което се слага знак Е24. Нормотворците от МВР са посочили, че знакът се съпровожда от допълнителни табели Т1 и Т2, които указват дължината на контролирания участък от пътя. Но - внимание, записано е “при необходимост”, а не че е задължително. Откъде трябва да дойде тази необходимост - шофьорът да знае, че го засичат с радари в разстояние на 500 м, 2 км или 10 км? Явно писачът на наредби очаква сама да заговори съвестта на катаджията и той сам да намери за нужно да информира потенциалните си жертви откъде докъде важи знак Е24.

Трето петно прозира в точка 2 на член 9, която дава разрешение на патрулния полицай, след като включи камерата, да се разхожда покрай колата със стоппалка в ръка, за да регулира, подпомага и контролира участниците в движението. Тоест - лазерът на радара си работи, ама Лазар с фуражката седи на банкета, маха на нарушителите и пак ги пита и ги разпитва: “К’во ше прайм сега?” После срещу едно кафе от 20 лв. Лазар изтрива снимката от камерата... Язък за техническия прогрес на КАТ!

Освен тези три има поне още три неясноти в бъдещата наредба. Ако тя влезе в сила в този вид, почти е сигурно, че отново ще предизвика тълкувателно решение на ВАС, с което камерите да бъдат изключени. Тогава катаджиите пак ще се оправдават със съда за бума на жертви по пътищата, докато никой не ги държи отговорни за собствените им нормативни лекета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари