Полицията пита: Познавате ли това дете? (Обзор)

Графичен портрет на мъртвото дете, открито в куфар, бе разпространен днес от столичната полиция. Криминалистите молят всеки, който разпознае момченцето или има някаква информация, свързана с него, незабавно да съобщи на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. Да късно снощи разследващи отказха да разкрият какви обаждания са получили и дали вече имат насоки за самоличността на жертвата.

Както писа “Труд”, тялото на детето бе намерено около 15,30 ч в петък край язовира на софийското село Пасарел. Трупчето престояло във водата 3-4 дни в куфара, изплувал на брега до слабо населена вилна зона. Заключенията на съдебните лекари са, че момченцето е удушено. По информация от сайтове детето било голо, увито само с хавлиена кърпа, но полицейски източници не потвърдиха това. При първоначалния оглед станало ясно само, че не е изнасилено, затова минала на по-заден план версията, че става дума за жертва на педофил.

Според полицейското съобщение детето е на видима възраст около 5 години, с ръст 112 см, тъмнокестенява коса, кафяви очи и светла кожа. И вчера криминалистите очакваха от социални институции, детски градини, съседи и близки предоставяне на информация за момченце в неизвестност, отговарящо на графичния портрет и описанието. Данните могат да помогнат за установяване на самоличността и разкриването на убиеца, категорични бяха от МВР.

Работи се по вероятността родителите на детето да са участвали в престъплението или самите те да са жертва на престъпници. Само така може да се обясни липсата на сигнал за изчезването, което почти сигурно е станало към средата на миналата седмица. Все още не е изключена и хипотезата, че трупът на момченцето е бил докаран нелегално в страната, или то да е от семейство чужденци, влезли тайно на наша територия.

Във фейсбук свързват случая с момченце, издирвано от Интерпол

Дискусия дали откритото в куфар дете прилича на момченце, издирвано от Интерпол, пламна вчера във фейсбук страницата на столичната полиция. Потребители са пуснали в социалната мрежа съобщението за 8-годишния Кирилос Хани Габриел, който е изчезнал в Гърция. Момчето е в неизвестност от 7 юни 2014 г. и вероятните страни, в които може да се намира, са България и Египет. Това е така, защото майката е българка и се казва Росица Кирова, а бащата е египтянин на име Хани Габриел. От полицията вчера отказаха да коментират публикациите във фейсбук.

Топкриминалистът Ботьо Ботев: Убийството ще бъде разкирто бързо

“Първата и най-важна задача е да се установи самоличността на детето. След това убийството ще бъде разкрито бързо.” Това заяви вчера полк. Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел “Убийства” в националната полиция. Той призова всички граждани, които разпознаят детето по графичния му портрет, веднага да съобщят информацията на МВР.

“Иначе от страна на криминалистите колкото по-малко се говори за намереното дете, толкова е по-добре. Защото убиецът следи и гледа. Колегите са изправени пред голямо предизвикателство. В медиите ще има много анализи от всякакви специалисти и психолози, които може и никога да не са виждали труп. Но това не нужно. Трябва да се направи всичко възможно с призив към обществото да се установи кое е това дете. Щом това стане, случаят ще бъде решен бързо”, добави полк. Ботев. Той си припомни, че преди години е имало повече от 2-3 такива случая, като при един от тях трупът на дете е бил открит в кошница, хвърлена в река.

Бившият шеф на отдел “Убийства” отказа да коментира каквито и да е версии, по които може да са тръгнали сегашните му колеги, като заяви само, че вярва в професионализма им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право