Експерт: Взривът в Игнатово не може да се получи без някаква външна намеса

Взривът в Игнатово не е случаен, заяви пред Фокус експертът по сигурността Иван Бояджиев. По думите му подобен взрив не може да се получи без някаква външна намеса.

„ВМЗ – Сопот е един държавен завод, в който най-много са използвани и прилагани наредбите на държавата за използване и обработка на елементи с взривни вещества, за разлика от другите обекти, които гърмяха до сега“, коментира експертът.

Според Бояджиев, пазачите на завода трябва да бъдат разпитани по-подробно. По думите му в подобна ситуация първо служителите, които отговарят за сигурността, са потърпевши. „Тези двама пазачи, които са били там, трябва да бъдат разпитани малко по-обстойно за това, как така са успели да избягат. При едни такива гърмежи пазачите първи се прощават с живота и здравето си. Тук е много интересно – те са успели да избягат, а взривът е гръмнал след тях. Нека ги разпитат малко по-подробно “, уточни Бояджиев.

Той изрази надежда, че ще бъдат предприети мерки и че ще бъда установена истинската причина за инцидента. Експертът бе категоричен, че държавата трябва да се намеси за по-добра проверка на квалификацията на хората, които работят във военната промишленост. По думите му служителите трябва да се образоват и на всеки шест месеца да бъдат провеждани изпити. Иван Бояджиев каза още, че се надява престъплението да бъда разкрито, а виновниците да бъдат наказани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини