Ципрас в писмо до Меркел: Без помощ спираме изплащането на дълга

Гърция няма да е в състояние да изпълни следващите седмици изплащането на дълговете си, най-вече спрямо МВФ, ако Евросъюзът не предостави краткосрочна финансова помощ.

Това е написал премиерът Алексис Ципрас в писмо до германската канцлерка Ангела Меркел от 15 март, за което сега информира "Файненшъл таймс", цитиран от БГНЕС. Публикуването на писмото съвпада с днешната среща между Ципрас и Меркел, на която ще се обсъжда дълга на Гърция, изпълнението на реформите и отношението на Атина към кредиторите.

Ципрас предупреждава Меркел, че сегашното положение рязко ще влоши социалната обстановка в Гърция и ще удари по-специално пенсионната сфера. По думите му Атина ще трябва да избира между изплащането на дълговете и социалните плащания.

При положение, че Гърция "няма достъп до паричните пазари заради ограниченията на Европейската централна банка обслужването на задълженията по дълга" просто ще стане невъзможно, отбелзва Ципрас. Подобна перспектива е неприемлива, добавя гръцкият премиер.

"С това писмо ви призовавам да не се допусне един незначителен проблем с паричните потоци и определена институционална инертност да се превърне в голям проблем за Гърция и Европа", пише още Алексис Ципрас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят