Министър Десислава Танева: Очакваме увеличаване на зеленчукопроизводството

Пита се къде е българския домат, плод, но никой не си задава въпроса защо стигнахме до тук. Процесите, които тръгнаха след приемането ни в ЕС доведоха до възстановяване и надминаване на ефективното зърнопроизводство, което стана конкурентно на европейските фермери. Това каза на дискусия в защита на родното производство на храни „Вкуси България“ министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи Фокус.

„Основната подкрепа на българското земеделие след 2007 г. беше и е с европейски средства, защото възможностите на бюджета ни са ограничени“, заяви тя. По думите на министъра, в новия програмен период са защитени максимален процент обвързана подкрепа. „Очакваме увеличаване на производствата, традиционни за България - зеленчукопроизводство и трайни насаждения“, обясни тя и добави, че това не може да стане за една година.

„Нужен е предприемачески интерес, време да се види, че тази подкрепа е значителна в себестойността на дадения продукт и използване на тези ефективни стопанства и имат съответния ресурс да възстановят останалото производство“, смята Танева. „Възстановяването на производства, които загубихме при раздържавяването не може да бъде краткотраен процес. Важното е политиките, които провеждаме да се продължат, независимо от политическата конфигурация и мандат. Без последователност в политики, които определят диверсифицирано земеделско производство, няма как да очакваме възстановяването на пазарите на крайния потребител на традиционни продукти“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини