Десислава Танева: Българските производители пострадаха много заради ембаргото на Русия

Българските производители на хранителни продукти са в тежка ситуация, особено след ембаргото, което Русия наложи и то оказа огромно влияние и натиск върху цените на хранителните продукти на целия ЕС. Ние като част от него пострадахме много и продължаваме. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя даде пример с млякото и месата, където ембаргото се е отразило. „В диалог с бранша работим по различни законодателни инициативи. Това можем да направим предвид невъзможността за някаква директна национална финансова подкрепа“, заяви Танева.

„Вече сме променили 3 наредби, свързани с храните, които обаче подлежат на нотификация. Ние сме ги изпратили. Измененията в тези наредби биха осигурили на производителите на български храни, особено на малките производители, директен достъп до пазара при по-облекчени условия”, обясни Десислава Танева.

„Второто изменение е по повод зареждането на детските заведения и училищата с храни. Те ще бъдат доставени от производител от съответния регион, а ако няма такъв от съседен. Това би довело до това, че децата и подрастващите ще консумират качествен български продукт, който е гарантирано свеж. Това е и подкрепа за българския производител“, допълни тя.

„Имаме диалог с бранша, предвид и твърде остарелите норми, които са в нашето законодателство – законът за храните е приеман преди влизането ни в ЕС, после само е изменян.

Ще направим нов Закон за храните, както и съответните наредби по прилагането му вероятно ще са изцяло нови“, категорична е Танева. По думите на министъра, всичко трябва да е в посока така, че да се гарантира хранителната сигурност и да се създадат условия на българския производител да е конкурентноспособен и да бъде равнопоставен на пазара с останалите производители извън нашата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес