МОН: Задача №7 от матурата по БЕЛ ще носи 1 точка на всички зрелостници

11-годишен подпали джип в Шумен

Митничари разкриха контрабанда на 709 ценни монети от 5 епохи Попълниха с тях колекцията на Регионалния исторически музей

Осигурени са средства за заплати за болниците във Враца и Ловеч

Агромах стартира ремонта на околовръстния път на Козлодуй

Ройтерс: България не е изпълнила критериите за еврозоната според ЕК и ЕЦБ

Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд: Иванчева не може да ме уволни с хвърчащ лист От Столична община били категорични, че тя няма това право. Арестуваната кметица гласи пиара си Петър Кърджилов за и. д. кмет

Осем бързи производства за хулиганство срещу ултрасите от Пловдив

БГ изкуствен интелект “помага” в британския парламент

Гръцката полиция арестува двама българи, издирвани в страната, на граничния пункт “Промахон”

Мигове от пътешествие на Йордан Радичков в Сибир показва изложба в Монтана

Майката на Иванчева е занесла в “Младост” заповед за уволнение на заместник-кмета Румен Русев

Намерена в Бейрут мъртва просякиня се оказа милионерка

Учени разкриха защо птиците нямат зъби

Еманюел Макрон ще е на двудневно посещение в Русия, за да намери допирни точки с Путин по въпроси за иранската ядрена програма

Форбс: Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

Една година след присъедняването на Крим към Русия над 80% от неговото население продължава да одобрява това, което Западът нарича анексия на черноморския полуостров.

Това показва допитване, за което съобщи американското сп. “Форбс”, цитирано от БГНЕС.  Допиването бе проведено миналия месец от германския изследователски и социологически институт GfK Group, най-големият институт за проучване на общественото мнение в Германия и е четвърти по рода си в света. Допитването е било проведено по поръчка на компанията Berta Communications с подкрепата на Canada Fund for Local Initiatives за проекта Free Crimea. На въпроса “Одобрявате ли анексията на Крим?”, цели 82% отговорили “да, категорично”. Други 11% отвърнали с “по-скоро да”. Само 2% отговорили с “не”, а други 2% казали, че не могат да преценят. Три процента отказаха да изразят виждането си.

От етническите татари, които са 10% от населението на Крим, присъединяването на Крим не е одобрено едва от 4%, като от тях над половината – или 55% – смятат така, защото присъединяването не е станало със съгласието на Киев и в съответствие с международното право. Други 24% смятат, че референдумът за присъединяването “се е провел под натиск”, което трябва да се разбира като политически и военни заплахи, за да се гласува или да се гласува в подкрепа на прсъединяването.

Подобно допитване бе извършено и през юни 2104 г., но от Галъп заедно с американската правителствена агенция Broadcasting Board of Governors. Тогава кримчаните бяха питани дали референдумът от 16 март за присъединяване към Русия отразява техните виждания. И тогава 82.8% от запитаните отговориха с “да”. Показателна е разбивката по етнически признак – 93.6% от етническите руснаци смятат, че гласуването е било законно, а при украинците резултатът е 68.4 на сто. Нещо повече, попитани дали присъединяването към Русия ще направи животът им по-добър 73.9% отговорили с “да” и едва 5.5% с “не”.

Допитването на GfK Group показа и дълбоко политическо разделение на Украйна по някои от най-важните въпроси, констатира още “Форбс”. Подобен бе и резултатът от миналогодишното допитване на “Галъп”. Различията в политически пристрастия в крайна сметка застрашават териториалната цялост на Украйна, коментира още списанието. Само 19% в изтомната й част и 26.8% в югоизтока смятат, че Украйна трябва да се присъедини към Евросъюза. В същото време в Западна Украйна 84.2% от допитаните вярват, че страната им съвсем естсетвено е годна за ЕС. Близо 60% от Северна Украйна също смятат, че мястото на страната е в ЕС, докато в централната част за евроинтеграцията се обявяват малко под половината от населението.

Членството в НАТО се подкрепя още по-малко в източната и югоизточната й част. В централната и северната част за НАТО са малко над една трета, докато в западната част Алиансът е харесван от 53% от населението.

САЩ и ЕС може и да искат да спасят жителите на Крим, но кримчаните са щастливи там, където са в момента, продължава с коментара си “Форбс”. Година след анексирането на Крим допитване след допитване показва, че местните жители – независимо дали са украинци, руснаци или татари – са единодуши, че животът в Русия е по-добър отколкото в Украйна.

Въпреки гигантските усилия на Киев, Брюксел, Вашингтон и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ, мнозинството жители на череноморския полуостров смятат, че референдумът за отделяне от Украйна е бил законен. В един момент, Западът ще трябва да признае правото на Крим на самоуправление. Освен ако всички смятаме, че агенти на руските спецслужби са стояли с оръжие в ръце до кримчаните, когато са били анкетирани от Галъп и GfK, иронизира “Форбс”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.