Изпратиха в бял ковчег Милен Добрев, улици в Пловдив и Житница ще носят неговото име

Улици в Пловдив и село Житница може да носят името на последния български олимпийски шампион по вдигане на тежести Милен Добрев, стана ясно в деня на погребението на 35-годишния богатир, чието голямо сърце не издържа покрай последния голям скандал в любимия му спорт и се пръсна в събота.

Заместник-кметът по спорта на Пловдив и местна футболна легенда Петър Зехтински ще внесе предложението на някоя от следващите сесии на местния парламент под тепетата. Милен Добрев беше удостоен със званията "Почетен гражданин на Пловдив" и "Почетен гражданин на община Калояново", след като стъпи на олимпийския връх на Игрите в Атина през 2004 г. Но представители на местната власт искат сега да увековечат завинаги името на прославилия България по целия свят щангист.

"Милен Добрев заслужава напълно на негово име да бъде кръстена поне една улица в Пловдив и то не само защото той е последният в историята олимпийски шампион в нашия древен град", коментира Петър Зехтински. На същото мнение е и Александър Абрашев, кмет на община Калояново, на чиято територия се намира родното село на олимпийския, световен и европейски шампион по вдигане на тежести. Идеята да бъде кръстена улица на Милен Добрев първи дадоха неговите съселяни от Житница, където обаче всички улици са с цифри, а не с имена, уточни кметицата Цецка Йотова. "Нека да мине днешният траурен ден. Ще седнем и ще обсъдем тази идея и след това със сигурност ще вземем едно стойностно решение, което ще внесем за гласуване в Общинския съвет на община Калояново", заяви кметицата на Житница Цецка Йотова. "Милен Добрев заслужава неговото име да носи главната улица на Житница, но тежката дума имат хората от родното му село. Аз ще застана зад всяко тяхно предложение, касаещо Милен Добрев - този голям човек и спортист. Той ще остане вечно млад... ШАМПИОН!", коментира кметът на община Калояново Александър Абрашев.

Бившият президент на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев пристигна в Житница, за да се поклони пред тленните останки на Милен Добрев заедно с предишния старши треньор на националния ни отбор Пламен Аспарухов и един от първите наставници на шампиона Димитър Стойков.

Най-добрият приятел на "Мистър Клийн" в щангите - Величко Чолаков, пък носеше белия ковчег с тялото на Милен, което беше положено за поклонение в католическия храм "Успение Богородично". Там съболезнования приемаха бащата Атанас, втората му майка Сийка, 88-годишната баба Мария и бившата му съпруга Кирилка, която беше дошла специално от Бургас. Бившата хандбалистка на "Авес" (Бс) и "Агротел-ПУ" не криеше сълзите от загубата на бащата на сина си Кристиян, който на 14 март навърши 6 години - точно седмица преди кончината на Милен.

Цяла Житница се стече на погребението на най-именития жител в историята на селото, а приятели и спортни хора от цяла България също пристигнаха, за да отдадат последна почит на шампиона и човека Милен Добрев.


Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини