Рибар и лекари спасиха три жени самоубийци във Варна

Три варненки опитаха да сложат край на живота си през последните три дни, но за щастие бяха спасени.

Рано сутринта в понеделник рибари извадили от мъртвата хватка на морето 44-годишна жена, която скочила от Трета буна. Около 6,30 ч 68-годишният Петър Петров тъкмо се готвел да се качи на лодката със сина си, когато видял как дама в черно яке и спортен панталон полетяла от тетраподите към ледената вода.

Баща и син веднага насочили лодката към мястото и успели да извлекат удавницата от морето. Подали сигнал на тел. 112 и се заели да й оказват първа помощ. Линейка откарала жената в интензивното пулмологично отделение на УМБАЛ "Св. Марина", където тя бе настанена за наблюдение. Самоличността й е установена, уточниха от полицията, но отказаха подробности с мотива, че тече разследване.

Спасителят Петър Петров сподели, че не за първи път вади удавници. В момента морето е необичайно студено и жената е имала късмет, че веднага са я извадили, коментираха колеги на рибаря герой. Според тях други години по това време водата вече била десетина градуса, а сега живакът отмервал едва 5-6 градуса. Затова в мрежите нямало и никаква риба.

С първа пролет идва сезонът на самоубийците, предупредиха лекари. Само през почивните дни в клиниката по токсикология във Военноморска болница медиците са върнали към живот две млади дами, опитали да сложат край на живота си с ударни дози хапчета за сън и други психотропни медикаменти. Едната е 22-годишна студентка направила фаталната стъпка заради любовна драма, а другата - на 26 години, страдала от психично заболяване. "Животът им е вън от опасност, но по това време на годината подобни случаи зачестяват, защото депресиите се обострят. За десетина дни лекувахме пет жени, опитали да се самоубият с лекарства", уточни шефката на клиниката доц. Снежа Златева. Тя обясни, че в токсикологията след съзнателно отравяне с лекарства попадат главно представителки на нежния пол. От години статистиката на Спешна помощ показва същото - жените правят повече опити за самоубийства и по-често биват спасявани, докато решилите да сложат край на живота си мъже най-често успяват, тъй като ползват "твърди техники" - въже, пистолет, полет от високо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини