Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

“Левски” осъди остро инцидента с полицайката

Министър Петкова: Централите, които работят на въглища, ще трябва да кандидатстват за дерогация

МВР и ММС обсъдиха предприемането на общи мерки срещу вандализма по време на футболни мачове

Германия е готова да приеме още 10 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия Изток

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Нов магазин на NET1 отвoри врати в Младост 3 Петър Ризов-управител на NET1: „Искаме да сме приятели и партньори – задълго!“

Училища, детски градини и граждани в надпревара за най-красиво дворно пространство

Повторен оглед в общината в „Младост“, кабинетът на Иванчева не е запечатан (СНИМКИ)

Цар Симеон II посети профилирана гимназия “Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик

Деси Радева: Дай да палим гумите и към Хавай

Започна заседанието на КСНС при президента Радев

Дарове на Тодор Живков показват във Велико Търново Демонстрират старинни занаяти и соколарство на туристическата борса

Кметът на Варна посрещна Силви Вартан на летището

Пет ничии деца живеят без законен настойник

Пет деца, братя и сестри на възраст от 2 до 12 години, живеят месеци наред без законен настойник.

От всички институции досега им отказват всякаква финансова и юридическа помощ, за да се намери решение, алармира адвокат Магдалена Данчева от Сливен.

“Това са “ничии” деца. Ако някое от тях се разболее и трябва да се лекува, да постъпи в болница, да бъде оперирано – не може, защото няма настойник, който да се подпише, че дава съгласието си. Абсурдна ситуация!” – коментира юристката.

Родителите на децата – Мария Великова и Стефан Желязков, били от най-бедните роми в сливенското с. Сотиря. Нямали сключен граждански брак. През ноември м.г. Мария починала от бъбречно заболяване.

След смъртта й петте най-малки деца в семейството – две момченца на 2 и 3 г. и три момичета на 7, 8 и 12 г., продължили да живеят както и преди с баща си в семейната къщурка. Но по документи бащата се водел “неизвестен”. Защо не ги е припознал като техен биологичен родител.

След смъртта на майката от социалната служба поискали да настанят децата в институция. “Но те и бащата категорично отказаха. Може да са много бедни, но малките не са оставени без грижа. Тези, които са на ученическа възраст, ходят на училище. Децата не искат и да чуят за дом, плачат – много им е мъчно за майка им, никога досега не са се делили”, каза Стела Георгиева от кметството в Сотиря.

Бащата подал документи в Съвета по настойничество към община Сливен. Но бил осъждан за кражба и съдебното му минало се оказало законна пречка да бъде одобрен за настойник. След това потърсил съдействие и в Националното бюро за правна помощ, но и там получил отказ. Накрая отишъл при сливенската адвокатка.

Тя се консултирала с магистрати с дълъг стаж по гражданските дела. “Има възможност, ако децата предяват иск срещу бащата, той да ги припознае официално като техен баща чрез съда. Но за да си наемат адвокат, децата трябва да имат законен настойник, който да се подпише от тяхно име. А те нямат! Същински “Параграф 22″!” – каза адвокат Данчева.

Наскоро лелята Анка, сестра на Желязко, отказала да стане техен настойник. Помислила, че трябва да “плати на съда”, а нямала пари. Но юристката се надява да намери решение на казуса.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.