Пет ничии деца живеят без законен настойник

Пет деца, братя и сестри на възраст от 2 до 12 години, живеят месеци наред без законен настойник.

От всички институции досега им отказват всякаква финансова и юридическа помощ, за да се намери решение, алармира адвокат Магдалена Данчева от Сливен.

"Това са "ничии" деца. Ако някое от тях се разболее и трябва да се лекува, да постъпи в болница, да бъде оперирано - не може, защото няма настойник, който да се подпише, че дава съгласието си. Абсурдна ситуация!" - коментира юристката.

Родителите на децата - Мария Великова и Стефан Желязков, били от най-бедните роми в сливенското с. Сотиря. Нямали сключен граждански брак. През ноември м.г. Мария починала от бъбречно заболяване.

След смъртта й петте най-малки деца в семейството - две момченца на 2 и 3 г. и три момичета на 7, 8 и 12 г., продължили да живеят както и преди с баща си в семейната къщурка. Но по документи бащата се водел "неизвестен". Защо не ги е припознал като техен биологичен родител.

След смъртта на майката от социалната служба поискали да настанят децата в институция. "Но те и бащата категорично отказаха. Може да са много бедни, но малките не са оставени без грижа. Тези, които са на ученическа възраст, ходят на училище. Децата не искат и да чуят за дом, плачат - много им е мъчно за майка им, никога досега не са се делили", каза Стела Георгиева от кметството в Сотиря.

Бащата подал документи в Съвета по настойничество към община Сливен. Но бил осъждан за кражба и съдебното му минало се оказало законна пречка да бъде одобрен за настойник. След това потърсил съдействие и в Националното бюро за правна помощ, но и там получил отказ. Накрая отишъл при сливенската адвокатка.

Тя се консултирала с магистрати с дълъг стаж по гражданските дела. "Има възможност, ако децата предяват иск срещу бащата, той да ги припознае официално като техен баща чрез съда. Но за да си наемат адвокат, децата трябва да имат законен настойник, който да се подпише от тяхно име. А те нямат! Същински "Параграф 22"!" - каза адвокат Данчева.

Наскоро лелята Анка, сестра на Желязко, отказала да стане техен настойник. Помислила, че трябва да "плати на съда", а нямала пари. Но юристката се надява да намери решение на казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини