Телефонни разпечатки само с разрешение на съда

Данните за трафика в интернет и телефона да се предоставят само след мотивирано разрешение от съда. Това е едно от предложенията за изменение в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), направени от депутати от всички парламентарни групи без БСП и "Атака".

В проектозакона е залегнало и задължението службите и прокуратурата да се мотивират „пълно и изчерпателно“, когато искат разрешение за достъп до трафични данни. Както и задължението разрешението да се дава от съд. Досега това не беше нужно, тъй като прокурорите се позоваваха на чл. 159 от Наказателно-процесуалния кодекс, който задължава граждани, институции и юридически лица да “предадат” информационни данни на властите доброволно.

Промените са изготвени седмица след като Конституционният съд (КС) отмени текстовете в ЗЕС, които регламентират достъпа на службите до трафика в интернет и телефона. Решението на КС дойде, след като омбудсманът Константин Пенчев атакува текстовете с мотива, че Съдът на ЕС е отменил директивата за цяла година съхранение на трафични данни, за да могат властите да разкриват престъпления.

Сред предложенията на депутатите е трафичните данни да се предоставят само за разкриване на тежки престъпления. Досега достъп до интернет и телефон можеше да се получи и за изчезнало дете или открадната кола.

Депутатите настояват и ненужните за разследването данни да бъдат унищожавани след разпореждане на съда по предложение на прокурора. Интернет доставчикът или мобилният оператор ще имат 7 дни, за да предоставят на съдията протоколите от унищожаването.

За първи път в ЗЕС се въвежда и съдебен контрол върху искането за продължаване на срока на съхранение на трафичните данни. Досега едногодишният срок на съхранение можеше да бъде удължен с 6 месеца. Сега се предлага срокът да е половин година, а възможността за удължаване три месеца и то само след разрешение на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право