Искат абсолютен контрол за хранителните добавки

Д-р Султанка Петрова от ПФ: Да ги изследват като лекарствата

Хранителните добавки да се подложат на нов и по-строг контрол като за медикаменти, който да се извършва от агенцията по лекарствата, а не както досега - от агенцията по храните. Т. е. за наблюдението им и за пускането на пазара да отговаря здравното министерство, а не земеделското.

Такава промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина ще предложи Патриотичният фронт, съобщи вчера пред „Труд“ депутатката д-р Султанка Петрова.

Пазарът на хранителни добавки през миналата година е бил 237 млн. лв., а през 2013-а - 207 млн. лв. Става дума за продадените в аптеките препарати примерно за отслабване, за по-здрави нокти, по-бляскава кожа или за неуязвима простата. Продуктите се предлагат в необятни количества и в интернет, но те не могат да се проследят, наблюдават се само продадените опаковки в аптеките. А във фармациите се предлагат над 2500 вида хранителни добавки.

„Спомнете си как неотдавна младо момче, което бе пило протеини за повишаване на мускулната маса, почина! Защото никой не знае дали това, което е изписано на етикета на хранителните добавки, наистина се съдържа в тях, и какви съставки на практика има в таблетките“, каза д-р Петрова. По тази причина със законовите промени ще се заложи, ако даден продукт ще се предлага в аптеките, в лаборатория на агенцията по лекарствата да се изследват активните му съставки и дали при определените на опаковката дози няма риск и вредности за здравето на приемащите я.

На въпрос на „Труд“ дали депутатите на Бойко Борисов ще подкрепят подготвяната промяна в закона, председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) отговори, че първо искат да видят написаните поправки и дали те са в унисон с европейските практики. Чак тогава ГЕРБ щели да оповестят позицията си.

Партии дописват здравните реформи

Парламентарните партии в момента изготвят своите предложения за изменението на Закона за здравното осигуряване, които ще се разгледат между първото и второто четене. Текстовете съдържат предвидените от здравния министър д-р Петър Москов реформи за сектора. „Търсим консенсус с всички заинтересовани страни по всички промени“, коментира д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ). Най-обсъждани са поправките, според които ще се плащат дължими здравни вноски за 15 г. назад и за разделянето на лечението на осигурените на основен и допълнителен пакет, като за втория ще се формират листи на чакащите. ДПС пък ще предложи, ако единият от членовете на семейството е трайно безработен, другият да плаща за него 10% от своята здравна вноска. Т. е. примерно да дава не 100 лв., а 110 лв. за здраве и така безработният също да има право на лечение по НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве