Най-младият милионер в България е на 32 години

На 32 години е най-младият милионер в България. Това става ясно от внесените досега данъчни декларации, обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Досега 32 милионери декларираха доходи от общо 73,2 млн. лв. в рамките на данъчната кампания. Тя обаче продължава още 40 дни – до края на април, и се очаква броят на милионерите с декларирани доходи да се увеличи.

Още общо 330 000 граждани трябва да внесат данъчните си декларации. За да се възползват от отстъпката от 5% обаче, те трябва да направят това онлайн до края на март. „Милионерите имат относително малък принос към доходите на държавата, защото останалите около 1,5 млрд. лв. приходи от данъци се формират от всички работещи”, коментира Бъчваров.

Най-младият милионер преди време е създал компания, която през 2014 г. е била продадена. Най-възрастният е на 72 години и има доходи като едноличен търговец, той е в Топ 20 на милионерите в България, посочи Росен Бъчваров, като отказа да съобщи повече подробности.

Най-много са милионерите в София – досега 20 души. „Обикновено в столицата са най-високите доходи, има още в Пловдив и Южна България”, продължи още Бъчваров.

Броят на мъжете милионери е значително по-голям от този на дамите – 27 срещу 5 досега.

„Всички те са изпратили данъчната си декларация онлайн”, подчерта Росен Бъчваров. Той призова всички граждани да изискат своя Персонален идентификационен код, с който могат да следят всичките си задължения към бюджета.

По думите му, най-високата заплата е около 2,5 млн. лв. за година – по-голямата част от тези хора са управители на компании, включително и дамите.

„Тази статистика показва, че богатството не е порок – това, че тези хора са декларирали доходите си, всъщност е повод за уважение. Тези хора са пример за спазване на законите – при тях няма опасност за укриване на доходи и изнасяне на капитали. Точно тези хора надали са по-богати, отколкото декларират”, подчерта Росен Бъчваров.

„Общият сбор на декларираните доходи трайно нараства – плащането на данъците е форма на обществено доверие, не само страх от санкции”, допълни говорителят на НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини