Български шампион разви бъбречна недостатъчност заради стероиди, спря със спорта

България е на първо място по употреба на забранени вещества във фитнес залите. Статистиката беше цитирана от спортния министър Красен Кралев в ефира на bTV след допинг скандала с българския национален отбор по щанги.

Историята на Данаил Драганички показва как употребата на стероиди може да преобърне живота на един човек, като ускори и усложни заболяване. От уредите-самоделки в мазето той стига до титлите на Републикански и Балкански шампион.

Започва със спорта, когато е само на 6 години. Занимава се със спортна гимнастика и плуване, докато не влиза в залата по щанги. „Момчетата, които тренираха там, ми се видяха извънземни, имаха внушителна мускулатура и много се впечатлих - това още повече ме грабна”, спомня си шампионът.

Само за няколко месеца постига това, което другите градят с години. „Аз мисля, че генетиката помогна при мен. По принцип във всеки спорт е така - спортът избира индивида, не индивидът – спорта”, коментира Данаил Драганички.

Усилията се отплаща в титли - става многократен републикански и балкански шампион. И когато е на върха в кариерата си, Данаил заболява от възпаление на кръвоносните съдове. „Подуваха ми се краката. Не можех да си обуя мартонките и вече отидох на доктор. Лекарката ми каза, че имам бъбречна недостатъчност”, разказа той.
По същото време спортистът приема стероиди и хранителни добавки. Оказва се, че те развиват болестта му. Днес на Данаил му се прилага хемодиализа, а бъбреците му са почти отказали. „Просто, с две думи, всичко рухна. Но продължаваме да се борим”, казва той.

Въпреки че му се налага да прекрати кариерата си, не обвинява спорта. Според него всичко е въпрос на дозировка и лекарски контрол. „Във всеки спорт вземат стероиди. Протеинът също е опасен. По пинцип и на самата опаковка си пише - нормата за атлет да взима белтък е 2-2,5 грама, но ако вземеш 3 грама или нагоре, може да увредиш бъбречната функция и да получиш бъбречна недостатъчност”, обясни спортистът.

„Да си здрав и силен – това е суета. Грешката е в главата според мен. Мислят, че колкото повече видове добавки взимаш, толкова по-добра фигура ще направиш. Ти физика добра можеш да направиш с тренировки, взимаш едни обикновени аминокиселини, витамини и това е достатъчно”, препоръча Данаил.

„Във интернет гледам, снимат си голямата секция с добавки – „Вижте аз колко неща взимам, ще направя еди си какво”. 2-3 неща - нищо другио не ти трябва”, допълни той.

Днес Данаил вече не може да спортува. Вместо това тренира над 20 състезатели по културизъм, а измежду тях е и единственият български световен шампион при младежите.

„Може би от това заболяване, което се случи с мен, доста неща научих, които са полезни за спорта ми. Моите състезатели задължително им правя прегледи преди състезание, след състезание, по време на състезание”, категоричен е Данаил Драганички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини