Шведски изтребител „Грипен“ се разби след сблъсък в ято птици

Борисов: Експертна група в парламента да предложи решение за „Олимпик“ Нека да обмислим внимателно какъв прецедент ще създадем, призова премиерът

Хванаха гастролиращ рецидивист в момент на кражба 33-годишният бил издирван от ред дирекции за кражби и взломове

Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на родилката, починала в УМБАЛ-Плевен през юли месец

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв. Гаранционният фонд ще плати щетите по Гражданската отговорност, но не и полиците

„Левски“ тренира без Вашчук

Тежка катастрофа затруднява движението на АМ „Тракия”

Младеж за втори път изнасилва възрастна жена 19-годишният бил съден като непълнолетен за изнасилване на същата жена

Лекарският съюз в Сливен: Всеки е невинен до доказване на противното

Ремонтите в някои училища и детски градини в София ще продължат и след 15 септември

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка (СНИМКИ)

Евакуираха над 40 души от сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в Казанлък заради изтичане на газ

„Майкрософт“ спряла руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще се бори за втори мандат

Иран показа първия си изтребител собствено производство (ВИДЕО)

Спешни мерки за интеграция на деца, осъдени за престъпления, подготвя правосъдното министерство

„Нужни са спешни мерки за интеграция и социална реализация на непълнолетните лица след изтърпяване на наложеното им наказание”. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, цитирана от пресцентъра на министерството, при посещението си в Поправителния дом в Бойчиновци, осъществено във връзка с подготвяния в държавното ведомство пакет от мерки в областта на детското правосъдие.

При обиколката на дома г-жа Мичева бе придружавана от народния представител от Реформаторския блок Димитър Делчев и с членове на Съвета по възстановително правосъдие към Министерството на правосъдието. Те посетиха часове по английски език и химия на ученици от 4-ти и 6-ти клас в дома и разговаряха с непълнолетни, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”, разгледаха материалната база на училището и проведоха дискусия с преподавателския състав, социалните работници и временно изпълняващия длъжността началник на дома Иво Йорданов за проблемите на институцията.

Заместник-правосъдният министър и колегите й от Съвета по възстановително правосъдие се обединиха около необходимостта за изработване на индивидуална обучителна програма според потребностите на всяко дете. Обсъдиха възможностите за въвеждане на по-либерални мерки спрямо осъдените младежи с оглед осигуряване на работни места по време на изтърпяване на наказанието и след това с помощта на сериозно публично-частно партньорство.

„Това са най-важните стъпки, необходими за ефективно превъзпитание на непълнолетните, преминали през такава институция”, коментира Румен Петров, член на Съвета.
Народният представител Димитър Делчев заяви, че Министерството на правосъдието може да разчита на подкрепата на парламентарната група на Реформаторския блок за приемане на необходимите законови промени в областта на детското правосъдие.
По време на посещението в дома бе обсъдена още и необходимостта от включването на социалните работници и преподавателите в квалификационни програми за работа с тази категория лица.
Предстои Съветът по възстановително правосъдие, който бе сформиран със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов на 21 март г.т., да посети затвора в Сливен, както и някои от социално-педагогическите интернати в страната, преди да направи пълен анализ и да предложи конкретни законодателни промени в областта на детското правосъдие.
В момента в Бойчиновци има 47 непълнолетни на възраст между 14 и 18 години, като 36 от тях са с наложено наказание „лишаване от свобода”, а 11 са подсъдими.
Тенденцията в последните пет години е за намаляване на броя на децата лишени от свобода, съобщи началникът на Бойчиновци Йорданов. През 2013 г. те са били 90, при 86 за 2012 г., 124 – за 2011 г. и 97 – за 2010 г.
Материалната база там е в лошо състояние особено столовата и кухнята, която е оборудвана с техника на повече от 50 години.
От управата на дома се похвалиха обаче, че в момента тече ремонт на спалните помещения, който трябва да приключи в средата на май т.г. Ремонтът включва подмяна на дървената дограма с PVC, нови бани, тоалетни и мебелировка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.