Спешни мерки за интеграция на деца, осъдени за престъпления, подготвя правосъдното министерство

„Нужни са спешни мерки за интеграция и социална реализация на непълнолетните лица след изтърпяване на наложеното им наказание”. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, цитирана от пресцентъра на министерството, при посещението си в Поправителния дом в Бойчиновци, осъществено във връзка с подготвяния в държавното ведомство пакет от мерки в областта на детското правосъдие.

При обиколката на дома г-жа Мичева бе придружавана от народния представител от Реформаторския блок Димитър Делчев и с членове на Съвета по възстановително правосъдие към Министерството на правосъдието. Те посетиха часове по английски език и химия на ученици от 4-ти и 6-ти клас в дома и разговаряха с непълнолетни, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”, разгледаха материалната база на училището и проведоха дискусия с преподавателския състав, социалните работници и временно изпълняващия длъжността началник на дома Иво Йорданов за проблемите на институцията.

Заместник-правосъдният министър и колегите й от Съвета по възстановително правосъдие се обединиха около необходимостта за изработване на индивидуална обучителна програма според потребностите на всяко дете. Обсъдиха възможностите за въвеждане на по-либерални мерки спрямо осъдените младежи с оглед осигуряване на работни места по време на изтърпяване на наказанието и след това с помощта на сериозно публично-частно партньорство.

„Това са най-важните стъпки, необходими за ефективно превъзпитание на непълнолетните, преминали през такава институция”, коментира Румен Петров, член на Съвета.
Народният представител Димитър Делчев заяви, че Министерството на правосъдието може да разчита на подкрепата на парламентарната група на Реформаторския блок за приемане на необходимите законови промени в областта на детското правосъдие.
По време на посещението в дома бе обсъдена още и необходимостта от включването на социалните работници и преподавателите в квалификационни програми за работа с тази категория лица.
Предстои Съветът по възстановително правосъдие, който бе сформиран със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов на 21 март г.т., да посети затвора в Сливен, както и някои от социално-педагогическите интернати в страната, преди да направи пълен анализ и да предложи конкретни законодателни промени в областта на детското правосъдие.
В момента в Бойчиновци има 47 непълнолетни на възраст между 14 и 18 години, като 36 от тях са с наложено наказание „лишаване от свобода”, а 11 са подсъдими.
Тенденцията в последните пет години е за намаляване на броя на децата лишени от свобода, съобщи началникът на Бойчиновци Йорданов. През 2013 г. те са били 90, при 86 за 2012 г., 124 - за 2011 г. и 97 - за 2010 г.
Материалната база там е в лошо състояние особено столовата и кухнята, която е оборудвана с техника на повече от 50 години.
От управата на дома се похвалиха обаче, че в момента тече ремонт на спалните помещения, който трябва да приключи в средата на май т.г. Ремонтът включва подмяна на дървената дограма с PVC, нови бани, тоалетни и мебелировка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини