Купувачът на Виваком обяви: Идваме с инвестиция от 900 милиона евро

Сделката това сме ние, основните играчи и зад нас не стои никой, заяви Пиер Луврие, представител на новия собственик на Виваком, Дунарит, First Digital, GARB, NURTS и AviNams.

Луврие е  председател на УС на инвеститорската група LIC33. Тя включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании, предаде БГНЕС.

Освен Пиер Луврие, на брифинга на LIC33 участват и други представителни лица. Това са генерал Бертран Кавалие, старши съветник, специализирал икономическа сигурност, работил във всички съдебни разследвания с екипа си, свързани с инвестициите, направени от LIC33. Както и Брус Бауер, управляващ съдружник, с повече от 7 инвестиции на фонда в Източна Европа и Жан Жакобе, старши съветник по независимостта, специалист по преструктуриране на операциите, с опит в инвестициите.

Избрахме България, защото имаме опит в развиващите се пазари и в Източна Европа, продължи Луврие. И още: счетохме, че страната може да гарантира частната собственост и върховенството на закона. Знаете, че за всички е ясно, че страната минава през труден период и ние имаме опит във финансовите затруднения, дойдохме тук и да покрием дълговете на компанията. Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме. Първото ни изчисление е, че дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на нашата нова собственост. Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери. От предишен акционер сме получили небанкови активи- от Виваком поемаме 43% от компанията, естествено след законови одобрения, следващата фирма е NURTS, на която ще поемем задълженията, в пакета са и двете фирми от военната индустрия, както и фирмата за пийпълметрия и още една високотехнологична компания.

Смятаме, че NURTS ще се обедини с Виваком, придобиваме почти 100% от Дунарит и AviNams, заяви Брус Бауер, управляващ съдружник. Ще придобием и няколко по-малки активи, каза той. Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора, посочи той.

Смятаме да спазим абсолютно всички ангажименти и законови правила и разпоредби, увериха новите собственици. Част от ситуацията в момента изисква прозрачност. Ще разговаряме с представители на КТБ и ще говорим не само за рефинансиране с всички акционери, за да знаят, че стратегията ни е ясна, правната структура е адекватна и ще осигурим пълна прозрачност. Вече обсъждаме въпроса с кредиторите на всички дружества, разбираме, че ще има нов закон, който ще назначи нов синдик и така ще сме сигурни, че ще можем да преценим точната стойност на задълженията. Нашият екип е свикнал да работи с всички заинтересовани страни, идваме с инвестиция от 900 млн. евро и смятаме, че ще покрием задълженията и защитим интересите на българските данъкоплатци. Нашата цел е не само финансовата стабилизация и когато я постигнем ще се заемем с реинвестирането. Щом се справим със задълженията на тези дружества, то тогава ще мислим за реинвестиране. Не сме тук за два месеца, а да останем тук за дълъг период от време, потвърди Луврие. Планираме да вървим напред по отношение на всички акционери в страната, каза той.

Това е сделка, при която действаме самостоятелно- нашата фирма е самостоятелно дружество, инвеститорите са тук пред вас, няма други споразумения, това са хората, отговори Брус Бауер на първия въпрос на медиите. Искаме служителите на дружествата да останат на работа, допълни той. Няма нищо скрито, продавачът не участва в сделката- той изцяло продава активите си, продължи Бауер.

Няма външен партньор и инвеститор, заяви и Луврие. Участваме в трудни инвестиции, разбирам, че тази ситуация е трудна пред България- тук сме, за да стоим дълго, притежаваме опит за това, гарантираме прозрачност, подчерта той.

Новите собственици изразиха надежда да работят пълноценно с българското правителство. Пиер Луврие инвестира собствени пари и е независим.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес