Условна присъда за магистрат

Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва Бойко Борисов

Босненската и хърватската полиция арестуваха 20 трафиканти на нелегални преселници

ГЕРБ: Заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Лъжите в CV-то могат да спънат кариерата

Искате да си намерите работа и се изкушавате да понапудрите професионалната си биография с няколко невинни лъжи, за да имате по-голям шанс? Не сте единствени. Световни изследвания показват, че около 30-40% от кандидатите за работа разкрасяват CV-то си, било като добавят въображаема диплома от престижен университет или че владеят перфектно 1-2 чужди езика. Помислете добре, преди да направите подобно нещо, защото както е казал народът, “На лъжата краката са къси”. Истината рано или късно ще излезе наяве и може да доведе до непредвидими последствия. 

Искате ли да сте калинка?

Може да звучи парадоксално, но най-лошото, което може да се случи, може би е да получите работата. За съжаление в България примерите за това са доста и се срещат на най-високо равнище. Спомнете си само многобройните “калинки”, накацали в престижни чиновнически кресла в последните години и отлетели от тях след шумни публични скандали заради фалшивите им дипломи. Или пък видеото, което разобличи плажния английски на евродепутата Николай Бареков, който претендира, че говори свободно езика.

Дори да не ви заплашва риск от толкова шумна излагация, трябва да бъдете внимателни. Ако сте успели да заблудите работодателя и сте получили назначението, без да притежавате необходимите знания и умения, вероятността да се издъните е доста голяма. Това може да причини щети за компанията. Бъдете сигурни, че последствията ще са много по-сериозни от това да станете за смях. Освен това репутацията ви ще бъде накърнена, което ще затрудни намирането на работа в бъдеще. 

Западните компании поддържат черни списъци с ненадеждни кандидати за работа. Подобна практика започва да се прилага и у нас. Ще кажете: “Голяма работа, фирми колкото щеш”. Лошата новина обаче е, че мениджърите от различни компании често разменят информация. Така че нищо чудно вашата издънка да се разчуе и в други офиси.

Ако сте излъгали в професионалната си биография или мотивационното писмо, един от най-големите рискове е, че можете да бъдете разкрити още по време на подбора. Тогава шансовете да ви наемат ще се изпарят като дим. Нормално. Вие бихте ли се доверили на човек, ако разберете, че се опитва да ви измами?

Специалистите препоръчват да не се прибягва до невярна информация, защото голяма част от нея може лесно да бъде проверена в интернет. Много хора споделят лична информация в социалните мрежи, която в много случаи е достъпна за всеки потребител. Защо смятате, че мениджърите по подбора на кадри са по-малко хитри и няма да се опитат да ви засекат? 

Бизнесът търси умения, а не диплома

Затова дори да ви липсва необходимото образование, не се изкушавайте да лъжете. Може да се окаже, че притежавате необходимия опит дори да нямате диплома. А в последните години все повече работодатели твърдят, че не тапията, а уменията на кандидатите осигурява работното място.

Сред най-честите лъжи е украсяването на важността на предишната позиция. Сигурно смятате, че така ще изглеждате по-авторитетно в очите на бъдещия работодател. Вероятно е така. Друго си е да посочите, че сте били мениджър и сте отговаряли за управленските процеси. Не забравяйте обаче, че и тази информация лесно може да се провери с едно обаждане до бившия работодател.

Поради същата причина избягвайте да давате и фалшиви препоръки. В изобретателността си някои хора стигат дотам, че вместо телефона на бившия си шеф дават номера на свой познат, който е инструктиран какво да каже. Възможно е това да мине, но помислете добре предварително струва ли си риска и какво може да загубите, ако ви разкрият.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.