Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

МОСВ следи с повишено внимание водосборите на Марица и Арда през следващите дни

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес ще е без съществени валежи. Утре, главно в западната половина на страната, ще превали дъжд с количества в повечето места до 5 л/кв.м, в крайните югозападни райони – 10-12 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък ще превали в крайните южни и в източните райони с количества до 5-6 л/кв.м. В четвъртък само на отделни места, главно в южните и в източните райони ще вали слабо – до 2-3 л/кв.м.

През последното денонощие незначителни повишения на речните нива са регистрирани в Дунавски и Източнобеломорски басейни. Нивата на наблюдаваните реки в Черноморски и в Западнобеломорски басейн са се понижавали или са останали непроменени.

Дунавски басейн: Oтчетени са незначителни повишения в поречията: Искър с до +6 см; Вит с до +7 см; Осъм с до +17 см; Янтра с до +10 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -20 см. Повишение от +6 см е отчетено на река Факийска при с. Зидарово.

Източнобеломорски басейн: Нивата на наблюдаваните реки са варирали в границите: в поречие Тунджа -2/+1 см; в басейна на река Марица повишения с до +12 см са отчетени на притоците й р. Чепинска при гр. Велинград и на р. Чепеларска при с. Бачково, а на основната река са отчетени понижения с до -24 см, в поречие Арда повишение с +15 см е регистрирано на основната река при с. Вехтино и с +5 см на притока й река Върбица при спирка Джебел.

Западнобеломорски басейн: Колебанията на речните нива във водосборите на наблюдаваните реки Места и Струма, съответно са в границите -2/+2 см и -8/+2 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения, вследствие на снеготопене, висока почвена влага, оттичане и прогнозирани валежи:

Дунавски басейн: Възможни са повишения от частично снеготопене и незначителни валежи в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра;

Черноморски басейн: Повишение от частично снеготопене в горните течения на реките Камчия (Голяма Камчия и Луда Камчия), Средецка и южночерноморските реки;

Източнобеломорски басейн: Повишение на водните нива от прогнозирани незначителни валежи и частично снеготопене:
река Тунджа – възможни повишения в горно течение, вследствие на снеготопене и незначителни валежи;
река Марица – възможни са повишения в Родопските й притоци, вследствие на снеготопене и незначителни валежи;
река Арда – възможни са повишение в целия й водосбор, вследствие на снеготопене и очаквани незначителни валежи.
река Бяла – възможни са повишения на водните нива, вследствие на снеготопене и очаквани незначителни валежи;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:
Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол продължава плавно да се понижава, като днес и през следващите няколко дни ще се задържи над жълтия праг (предупреждение).
Нивото на река Тунджа при гр. Елхово ще продължи плавно да се понижава, като днес и през следващите няколко дни ще се задържи над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Арда:
Според системата за предупреждение за басейна на река Арда нивото на река Черна река при Смолян ще достигне и премине жълтия праг за предупреждение в късните часове на 24-ти март и ще се задържи по прогноза над него до ранните часове на 28 –ми март.

Западнобеломорски басейн:
В резултат на частично снеготопене и прогнозирани незначителни валежи от дъжд са възможни повишения на речните нива – главно в планинските части на водосборите на реките Струма и Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.