Без виновен за първото футболно убийство

На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Лиляна Павлова: Наш основен приоритет е подобряването на жизнената среда и благоустрояването на населените места

„Изложението Wasser Berlin 2015 успя да се наложи като най-авторитетния световен форум по въпросите на водата. Оценявам събитието като отлична възможност всички ключови фактори във водния сектор да обменят непосредствено идеи, добри практики и решения, свързани с питейните и отпадъчни води – сфера, която влияе непосредствено върху целия ни живот и изисква все повече внимание“. Това каза в речта си по време на откриването на най-големия форум в Европа, посветен на водата министърът на регионалното развитие и благоустройството на България Лиляна Павлова.

Тя посочи, че основен приоритет в дейността на новото правителство в България е подобряването на жизнената среда и благоустрояването на населените места. Това е пряко свързано с планиране, строителство, изграждане и поддръжка на подземна инфраструктура. Според нея форумът Wasser Berlin 2015 предоставя отлична възможност за обмен на идеи и за разширяване на международното сътрудничество по въпроси като доставка и пречистване на водата, ресурсна ефективност и нови технологии.

Министър Павлова посочи, че страната има огромен потенциал в разработването на сектора с минерални води, които са различни по състав и температури, за питейни и лечебни цели, както и за развитие на индустриални възможности. Тя посочи, че страната има над 600 източници на минерални води, съобгщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Регионалният ни министър подчерта, че друг важен приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е провеждането на сериозна реформа в областта на водоснабдяването и канализацията в България. С нея целим да постигнем финансово, технически и екологично устойчив ВиК отрасъл, който да предоставя услуги с високо качество и същевременно – на поносими за потребителите цени, посочи Лиляна Павлова. България търси възможност да повиши ефективността в отрасъла на всички нива – от планирането и проектирането, през строителния процес и последващата експлоатация и поддръжка на системите. С интерес ще се запознаем с иновативните решения, които бизнесът ще предложи в рамките на Wasser Berlin 2015, посочи тя.

Според нея новите показани достижения биха ни помогнали да постигнем оптимизиране на процесите, намаляване на разходите и повишаване на качеството на инвестициите във водния сектор, включително като комбинираме икономическата ефективност със защита на околната среда при употребата напр. на No dig технологиите.
Министър Павлова коментира и природните явления от последните години.

„За съжаление, през последните години по целия свят, включително и в Европа, наблюдаваме периодични наводнения, причинени от силни дъждове и бури. Климатичните промени станаха фактор, с който всяка държава трябва да се съобразява. Именно затова за нас от изключителна важност ще бъде темата „Управление на наводненията и опазване на почвите“, каза строителният министър.

И допълни, че очаквам на форума да бъдат представени технологии и иновации в областта, които ще ни помогнат за адресиране на предизвикателствата, свързани с промените в климата и за взимане на правилните управленски решения за превенция и намаляване на щетите от наводнения, които ще залегнат в дългосрочната стратегия – на национално и европейско равнище.

В заключение Лиляна Павлова обърна внимание, че България е представена на изложението с щандове на Българската асоциация по водите, която ще представи силните страни и възможностите на водния сектор в страната. „Надяваме се и сами да се убедите, че има добри перспективи за инвестиции в българския воден сектор и за изграждане на взаимоизгодни партньорства“, призова тя.

„Убедена съм, че ни очакват няколко наистина интересни и полезни дни на Wasser Berlin 2015, защото водата е неоценим природен ресурс, извор на живот, фактор за социално и икономическо развитие и възможност за бизнес“, каза министър Павлова.

Преди официалното откриване на форума министър Лиляна Павлова проведе кратка среща с Федералния министър на околната среда Барбара Хендрикс. На нея бяха обменени мнения относно политиките за градско развитие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.