Галин Иванов - роденият лидер със златния гол

Ако ЦСКА можеше да избере истинско „червено“ сърце за мястото на Стойчо Младенов, то със сигурност улучи в десетката. Галин Иванов е рядко предан на емблемата човек. По-възрастните фенове помнят Гальо като безкомпромисен защитник и лидер на отбора. Неслучайно заслужи да бъде капитан.

Още на 19-годишна възраст Иванов пристигна в ЦСКА от „Добруджа“. Има основен принос в един от последните пъти, когато „червените“ взеха купата на България. Макар че неговият фамозен гол от фаул бе видян само от зрителите на „Българска армия“. На мача с „Пирин“ през 1997 година се стигна до продължения и националната телевизия прекъсна излъчване заради друго предаване. В 113-ата минута Иванов завъртя прекрасен удар, „златен гол“ и 2:0. Редовното време бе завършило 1:0 - резултатът, с който „Пирин“ спечели първия мач. Това е едва първият от двата случая, в който ЦСКА печели по вече не съществуващото правило със златен гол. По-късно триумфира с дубъл - последният в историята на клуба. Още тогава Георги Василев започна да дава шанс на защитника въпреки убийствената вътрешна конкуренция с Адалберт Зафиров, Филип Филипов и Добри Митов.

При смяната на властта в ЦСКА Иванов остана верен на „червените“, не си тръгна и това му даде шанс да изживее още няколко паметни европейски мача. Като 3:0 срещу „Шахтьор“ (Донецк) и 3:3 срещу „Блекбърн“, игра в двубоите срещу „Милан“... Галин е шампион на България за втори път през 2003 година. Въпреки че в началото й напусна в посока „Ди Си Юнайтед“, той има златен медал от първата титла за новия век. В Щатите Иванов игра заедно с Христо Стоичков, оттогава двамата поддържат отлични отношения. Още следващия вторник ще имат шанс да се засекат отново. Стоичков ще донесе копие от „Златната топка“ в музея на ЦСКА, а Галин ще има шанс да го посрещне като треньор.

Заради тежка контузия кариерата на Иванов спира рано, но футболът остава част от живота му. Осем години вече Галин е в детско-юношеската школа на ЦСКА. Всички казват, че заедно с Владимир Манчев са най-добрите и старателни в работа с децата. В тима на Иванов играят седем национали. Освен това двамата са свикнали с нещо ежедневно в клуба - рядкото вземане на заплати от треньорите. Проблемът днес и на двамата е един, при това не толкова липсата на лиценз „Про“. Нито веднъж не са били като треньори в кухнята на професионален тим. Но това може да се окаже и бонус, и шанс ЦСКА да започне на чисто. А шефовете на „червените“ - без значение кои са, не трябва да позволят да бъдат пратени на кладата двама от обещаващите треньорски кадри. Затова хайде без ултиматуми!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ