Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

По искане на бизнеса започват реформи в агенцията за малки и средни предприятия

В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) започват структурни промени с цел оптимизация на работата и провеждане на реформи в отговор на очакванията на бизнеса, съобщават от ведомството.

Досегашната работа на ИАНМСП получава лоша оценка от страна на малките и средни фирми и браншовите организации. Всички те твърдят, че агенцията не изпълнява най-основната си функция – да предоставя информация за бизнес-средата и да насърчава предприятията, както в страната, така и за външните пазари. Повечето от фирмите дори не знаят какви са функциите и дейностите на агенцията.

Категорично не се извършва „чистка“ в агенцията, каквито са твърденията на бившият й директор Богдана Ваташка-Анави, разпространени в отворено писмо до медиите днес. Понастоящем тя е директор на дирекция „Програми и проекти“, под чието ръководство е Националния иновационен фонд, и е координатор по проектите на агенцията по Оперативна програма „Административен капацитет“ и Оперативна програма „Конкурентоспособност“. В момента изпълнението на тези проекти на практика е блокирано и страната е заплашена от финансови корекции. В годините под ръководството на г-жа Анави дирекцията не е кандидатствала по никакви проекти, свързани с грантови схеми на Европейската комисия и е лишила агенцията, както и българския бизнес от възможности за пряко безвъзмездно финансиране за дейности по насърчаване на МСП.

Настоящото ръководство на ИАНМСП в лицето на изпълнителният директор Мариета Захариева се стреми да отвори агенцията към малкия и среден бизнес, което е основен приоритет. Друга цел е пресичането на лоши практики от бившето ръководство, най-вече в управлението на Националния иновационен фонд. В него през последните няколко години одобряването на проекти беше съпътствано със сигнали от страна на бизнеса за корупционни практики. Към момента само за последната сесия, са заведени осем дела от фирми, участвали в процедурите. Това на практика са 10 на сто от приетите заявления.
Във връзка със сигналите за нарушения директорът на агенцията Мариета Захариева е поискала цялостна проверка за дейността на ведомството от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция.

ИАНМСП е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерство на икономиката и самостоятелно юридическо лице. В рамките на правомощията на изпълнителния директор е да назначава и освобождава персонала с оглед приоритетите. Нелепи са твърденията, че министъра на икономиката влияе върху кадровите решения. Ръководството на Министерство на икономиката очаква от всички нас, в частност и от агенцията високо експертно ниво, професионализъм и адекватна работа, за да отговорим на правителствения приоритет за подобряване на бизнес средата в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.