Йорданка Фандъкова провери новоизградена детска градина в столичния квартал „Младост“ (СНИМКИ)

Внимание! Обирджии нападат туристи в района на Акропола

Румен Петков: ПП АБВ ще сезира и „Морска администрация“ за казуса с нефтонаходището на Галата

България и страните от Вишеградската група с обща позиция в защита на фермерите срещу търговците

В 7 от резервоарите на „Мопанг“ има близо 300 литра гориво Източването ще започне в края на август

КАТ установи близо 4700 нарушения по пътищата за ден, взе над 80 книжки (ВИДЕО)

Постоянен арест за спасител от басейн, обвинен в блудство с деца

Зърнокомбайн изгоря напълно при пожар в Обединение Разследват причините за огъня

Борисов: Не съм доволен от шефката на регистъра, ще има промени до дни

Задържаха голямо количество амфетамини при спецакция в Разград, двама са в ареста

Задържаха мъж, заподозрян за убийство на 38-годишен в столичния квартал „Орландовци“

Кола блъсна 62-годишна жена на пешеходна пътека в Търново

Двубоят Димитров – Джокович от Синсинати пряко по MAX Sport 1 и на Live.A1.bg довечера след 23:00 часа

Турската лира поевтиня под 6 лири за долар

Измерват качеството на въздуха заради сигнали за остра миризма в части на София

По искане на бизнеса започват реформи в агенцията за малки и средни предприятия

В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) започват структурни промени с цел оптимизация на работата и провеждане на реформи в отговор на очакванията на бизнеса, съобщават от ведомството.

Досегашната работа на ИАНМСП получава лоша оценка от страна на малките и средни фирми и браншовите организации. Всички те твърдят, че агенцията не изпълнява най-основната си функция – да предоставя информация за бизнес-средата и да насърчава предприятията, както в страната, така и за външните пазари. Повечето от фирмите дори не знаят какви са функциите и дейностите на агенцията.

Категорично не се извършва „чистка“ в агенцията, каквито са твърденията на бившият й директор Богдана Ваташка-Анави, разпространени в отворено писмо до медиите днес. Понастоящем тя е директор на дирекция „Програми и проекти“, под чието ръководство е Националния иновационен фонд, и е координатор по проектите на агенцията по Оперативна програма „Административен капацитет“ и Оперативна програма „Конкурентоспособност“. В момента изпълнението на тези проекти на практика е блокирано и страната е заплашена от финансови корекции. В годините под ръководството на г-жа Анави дирекцията не е кандидатствала по никакви проекти, свързани с грантови схеми на Европейската комисия и е лишила агенцията, както и българския бизнес от възможности за пряко безвъзмездно финансиране за дейности по насърчаване на МСП.

Настоящото ръководство на ИАНМСП в лицето на изпълнителният директор Мариета Захариева се стреми да отвори агенцията към малкия и среден бизнес, което е основен приоритет. Друга цел е пресичането на лоши практики от бившето ръководство, най-вече в управлението на Националния иновационен фонд. В него през последните няколко години одобряването на проекти беше съпътствано със сигнали от страна на бизнеса за корупционни практики. Към момента само за последната сесия, са заведени осем дела от фирми, участвали в процедурите. Това на практика са 10 на сто от приетите заявления.
Във връзка със сигналите за нарушения директорът на агенцията Мариета Захариева е поискала цялостна проверка за дейността на ведомството от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция.

ИАНМСП е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към Министерство на икономиката и самостоятелно юридическо лице. В рамките на правомощията на изпълнителния директор е да назначава и освобождава персонала с оглед приоритетите. Нелепи са твърденията, че министъра на икономиката влияе върху кадровите решения. Ръководството на Министерство на икономиката очаква от всички нас, в частност и от агенцията високо експертно ниво, професионализъм и адекватна работа, за да отговорим на правителствения приоритет за подобряване на бизнес средата в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.