Сидеров и лидерът на Крим обсъдиха “бъдещите икономически отношения”

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Съдят наша фирма за робски труд във Франция

Наша посредническа фирма, осигурявала работа на българи във Франция, е дадена на съд там за недопустими нарушения на трудовото законодателство, които граничат със ситуация на робство. Френски съд ще решава имало ли е укриване на труд, заобикаляне на евродирективи, незаконно използване на трудови договори за временна заетост. Други две фирми са под наблюдение.

Това обяви пред журналисти в Шумен Бруно Ваннони, секретар на френската Федерация на работещите в селското стопанство “FGA-CFDT”.

Френският синдикат се натъкнал на нашенци, които работят за 1,92 евро на час, вместо за минималните по френския закон 9,61 евро. Открили 15 работници обитавали помещение от 9 кв. м. В същото време работодателите ги карали да плащат престоя си като в тризвезден хотел. Посреднически фирми карали нашенците да подписват договори на френски език, без да ги информират за правата им. Фирмите декларирали 35-часова работна седмица, а всъщност хората работели по 70 часа.

От няколко години френските синдикалисти разясняват у нас правата на хора, които заминават да работят в селското стопанство на Франция. Над 2000 души от Шуменско се очаква да заминат през пролетта, за да берат пъпеши. Другите възможности са сезонно бране на грозде, зеленчуци или работа във фабрики за пакетирането им. Затова в понеделник е проведена информационна среща в три общини на област Шумен и 120 души се информирали за правата, които имат във Франция. Дадени са им и телефони, на които могат да сигнализират за нарушения.

В сряда в София ще има международна кръгла маса на тема “Правата на българите, работещи в селското стопанство във Франция – едно синдикално сътрудничество за повишаване информираността и за спазване на европейското законодателство” с участието на министър Ивайло Калфин и представители на френското посолство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.