Съдят наша фирма за робски труд във Франция

Наша посредническа фирма, осигурявала работа на българи във Франция, е дадена на съд там за недопустими нарушения на трудовото законодателство, които граничат със ситуация на робство. Френски съд ще решава имало ли е укриване на труд, заобикаляне на евродирективи, незаконно използване на трудови договори за временна заетост. Други две фирми са под наблюдение.

Това обяви пред журналисти в Шумен Бруно Ваннони, секретар на френската Федерация на работещите в селското стопанство "FGA-CFDT".

Френският синдикат се натъкнал на нашенци, които работят за 1,92 евро на час, вместо за минималните по френския закон 9,61 евро. Открили 15 работници обитавали помещение от 9 кв. м. В същото време работодателите ги карали да плащат престоя си като в тризвезден хотел. Посреднически фирми карали нашенците да подписват договори на френски език, без да ги информират за правата им. Фирмите декларирали 35-часова работна седмица, а всъщност хората работели по 70 часа.

От няколко години френските синдикалисти разясняват у нас правата на хора, които заминават да работят в селското стопанство на Франция. Над 2000 души от Шуменско се очаква да заминат през пролетта, за да берат пъпеши. Другите възможности са сезонно бране на грозде, зеленчуци или работа във фабрики за пакетирането им. Затова в понеделник е проведена информационна среща в три общини на област Шумен и 120 души се информирали за правата, които имат във Франция. Дадени са им и телефони, на които могат да сигнализират за нарушения.

В сряда в София ще има международна кръгла маса на тема "Правата на българите, работещи в селското стопанство във Франция - едно синдикално сътрудничество за повишаване информираността и за спазване на европейското законодателство" с участието на министър Ивайло Калфин и представители на френското посолство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес