На Благовещение е разрешено да се яде риба и да се пие вино

На този ден - Благовещение, е разрешено да се яде риба и да се консумира вино, тъй като това е голям празник. Това каза д-р Десислава Панайотова, богослов и отговорен редактор на официалния сайт на Българската православна църква за "Фокус".

Тя посочи и какво е редно да направи всеки истински християнин по време на празника: „Първото, което трябва да направим е да отидем сутринта на Светата литургия. Ако сме възпрепятствани по професионални причини, поне през деня да отидем и да се помолим на Божията майка”. „Редно е да я почетем в изпълнение на нейните собствени думи, които тя казва именно след Благовещение - „От сега ще ме обожават всички народи” и благодари на Бога за честта, с която я удостоява”, допълни д-р Панайотова.

Тя обясни, че за нас трябва да е голяма радост да имаме Света Богородица за наша покровителка и е дълг на всеки християнин да я почита. „Затова трябва да отидем в храма, да се помолим, ако можем дори да се причестим, участвайки в Светата Литургия, след което да прекараме в радост и в светли мисли, и благодарност към Бога останалия ден в семейна обстановка. Трябва да му благодарим, затова че заради нас човеците е дошъл на Земята. Искам да честитя празника на всички именници, които празнуват и да нека повече благи вести да си пожелаем за нашия народ”, каза още д-р Десислава Панайотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини