Михаил Константинов: Не може да се говори за задължително гласуване при 1 200 000 фантоми

Трябва да се приложи идеята за референдум на всички национални избори. Това обяви математикът проф. Михаил Константинов пред "Фокус".

По думите му преди това да се случи трябвало да се решат два проблема – единият е броят на гласуващите, а другият касае как ще се формулират въпросите. „Въпросите за мажоритарното и задължителното гласуване са напълно лишени от смисъл, докато не обясним какво означава мажоритарно и задължително гласуване“, подчерта анализаторът.

Константинов уточни, че една държава, която допуска в нейните избирателни списъци да има 1,2 млн. фантоми, не може да говори за задължително гласуване, защото няма как да бъдат накарани те да гласуват. „Те растат устойчиво и скоро ще станат милион и половина“, прогнозира експертът.

Константинов поясни, че според данните населението на България е по-малко от имената в избирателните списъци. „Това означава, че по улиците не трябва да има бебета, не трябва да има деца, изобщо не трябва да има хора под 18 години”, каза още той.

Според проф. Михаил Константинов, един от въпросите, които могат да се зададат към обществото, е дали да бъде намалена възрастовата граница за гласуване. Като добър пример той посочи Австрия, където минималната възраст за гласуване е 16 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини