На 19 август 2018 да почерпят

Уникална драма в дебюта на Кристиано Роналдо за „Юве“!

Да те цакат с виртуална бира Най-странните приложения за смартфон с милиони потребители

САЩ готвят санкции за фирмите, които участват в „Северен поток-2“

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

Заради инцидент: МВР вече издирва веднага изчезнали с алцхаймер

Полицията веднага започва да издирва загубилите се българи, които страдат от болестта на Алцхаймер, без да чака да минат 72 часа от изчезването им, както е в останалите случаи. Тази практика бе установена след нещастен случай с жена, която не намерила пътя към дома си, тъй като заради болестта забравила къде живее, каза вчера пред „Труд” Ирина Илиева, изпълнителен секретар на гражданското сдружение „Алцхаймер-България”.

Преди дни мъж, страдащ от болестта, изчезна от дом край Бургас и е в неизвестност.

Нерешени са още много проблеми, които всеки ден застигат пациентите и техните близки.

У нас 100 000 души живеят с някаква форма на деменция, като 50 000 от тях са с болестта на Алцхаймер. Половината от тях (25 000 души) са в ранен стадий на деменция, но те не са диагностицирани заради липсата на достатъчно подготвени кадри и заради създаденото сред медицинските специалисти схващане, че проблемите с паметта са част от нормалното остаряване. „В България институционализираните грижи за дементно болните са неадекватни и крайно ограничени – съществуват само 14 дома, в които са настанени 836 болни, а персоналът не е обучен и получава много ниски възнаграждения”, съобщиха от сдружението. Оказва се, че в тези заведения една сестра е отговорна за 50 души, докато е на смяна, а всеки санитар се грижи за 15 болни, които в повечето случаи не могат да се движат и дори да се хранят сами. „Не съществуват дневни центрове, в които да се предлагат социални услуги за хора с деменция”, казаха още от „Алцхаймер-България”. А само шест са центровете от семеен тип за настаняване на дементни. В същото време според проучване от 2012 г. грижите за тези болни отнемат средно по 15 часа на ден. Ако те са включени в някакъв проект, близките им не плащат за гледането им. В противен случай разходите за болногледач на месец тръгват средно от 267 лв. и стигат 800 лв. (според данните отпреди 3 г.). За лекарства месечно пък всеки пациент доплаща по 40-50 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.