Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

Борислав Сарафов: Открихме няколко хиляди лева и незаконен пистолет в касата на шефа на КАТ-Благоевград

Задържаният за блудство в столичното 17-о училище заплашил жертвите си да мълчат

Групите FACES и SOUNDFULL също потвърдиха участие в бургаския Джулай

Китайци правят завод за камиони у нас

Предупреждение за “зомби инвазия” стресна американско градче

Промени в организацията на движението в София за провеждане на тържествено шествие на 24 май

Съдът върна Габриела Медарова в ареста "Искам при родителите ми, да се лекувам и да уча", примоли се 21-годишната танцьорка

Красимир Каракачанов: Интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО ще осигури траен мир, стабилност и просперитет за всички държави от региона

Вижте какво ще решава Министерски съвет на 23 май 2018 г.

17 училища и забавачки обновяват в София това лято Психолози помагат на учители и родители с нов проект на Столична община

МРРБ и АПИ отказаха да предявяват граждански искове срещу бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров

Турция притискала Хасково да не кръщава парк “Арменци”

Турският генерален консул Алпер Акташ притиска община Хасково да не кръщава градски парк с името “Арменци”. Това потвърди пред “Труд” и кметът Георги Иванов.

От началото на тази седмица Акташ настоявал за среща с градоначалника и с председателя на местния парламент Иван Иванов. Управниците отклонили тези покани с мотивите, че не е работа на чужда държава да се меси в общинската политика.

“Няма да допусна вмешателство на чужда държава при вземането на решения кое как да се казва в Хасково. В града ни има немалка арменска общност. Имаме арменска църква. Имаме и няколко почетни граждани с арменско потекло. Защо тези хора, допринесли за развитието на Хасково, да нямат парк “Арменци”, коментира кметът.

Иванов припомни как преди години съветници от партия “Атака” внесоха искане в ОбС да се гласува декларация срещу геноцида на Турция над арменците. “Тогава бях против и декларацията не бе приета. Аргументът ми бе, че не е наша работа да се бъркаме в отношенията между две суверенни държави”, каза градоначалникът. Той припомни, че пак преди години е отхвърлил докладна на “Атака” и за смяна на имената на местностите в общината, носещи турски имена.

В местната администрация се чудят как информацията за именуването на парка е стигнала до консула. Те предположиха, че някои местни “доброжелатели” са се обадили в консулството, за да забъркат интрига.

Предложението за кръщаването на парка, ще бъде разгледано на заседанието на общинския съвет този петък.

Арменската общност в лицето на читалище “Арарат 2001” и Църковното настоятелство при арменската църква “Сурп Степанос” в Хасково поискаха да се именува парк по повод 100-годишнината от геноцида на арменците. След разговори с общината се стигна до консенсус, че най-добре е да се намери място, което да бъде кръстено, но да не се акцентира върху геноцида, тъй като темата е деликатна. Така бе решено да се предложи на вниманието на ОбС паркът между 4 улици в града да се казва “Арменци”.

В четвъртък пък Тракийското дружество в Хасково открива паметна плоча в близост до паметника на капитан Петко войвода. Поводът е изтреблението от турците на тракийските бежанци. Срещу това няма протести от съседната държава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.