Порошенко отстрани губернатор олигарх

Украинският президент Петро Порошенко отстрани влиятелния олигарх Игор Коломойски от поста губернатор на Днепропетровска област, приемайки оставката му.

Това се случи броени дни след като милиардерът влезе в открит конфликт с властта заради решението й да увеличи тежестта на държавата в публичните предприятия. Приетият за целта закон намали влиянието на Коломойский в петролната компания "Укрнафта", в която притежава 43%. В неделя въоръжени мъже, за които се смята, че са свързани с Коломойский, окупираха централата на "Укрнафта", но се оттеглиха два дни по-късно.

Анализатори прогнозират предстояща война между олигарха и властта, с която до неотдавна той бе изключително близък. Коломойский (52 г.), със състояние от $2,7 млрд., пое Днепропетровска област след смяната на режима в Киев преди година и се превърна в стожер на новото ръководство. Финансира доброволчески батальони срещу опълченците и успя да възпре тяхното настъпление към Днепропетровск, който граничи със зоната на конфликта. Оттеглянето му от губернаторския пост може да застраши и стабилността в областта.

Междувременно вчерашното заседание на правителството в Киев започна с арестите на двама високопоставени чиновници - шефа на службата за извънредни ситуации Сергей Бочковски и заместника му Васил Стоецкий. Двамата се обвинени в корупция.

И Путин уволни губернатор

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който уволнява арестувания за корупция губернатор на Сахалинска област Александър Хорошавин и назначава за изпълняващ длъжността Олег Кожемяк, който се оттеглил като губернатор на Амурска област.

Хорошавин бе задържан на 4 март по обвинение в подкупи при обществени поръчки - за две години взел рушвети за $5,6 млн. При обиск в дома му били открити рубли и валута за $17 млн. и бижута, включително златна писалка с диаманти за $600 000.

Същевременно Путин заяви, че проведеното миналата седмица голямо военно учение слага началото на серия от подобни учения тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят