Филип Златанов: Записвах телефонни разговори с политици в тефтера

„Тези прословути демонични тефтери съдържат цитати от телефонни разговори, проведени от мен с много хора, включително и с политици.“ Това заяви вчера бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Запитан дали си е записвал поръчки, дадени по телефона от И. Ф., Златанов каза: „Не, това не са поръчки. Категорично не са. Това са част от телефонни разговори. Благодаря ви...“

Преди няколко месеца той имаше друга теза - че в тефтерите изразявал лични мисли.

Вчера Златанов се изправи пред Върховния касационен съд (ВКС), за да обжалва присъдата си от 3 г. и половина затвор. На две инстанции той бе признат за виновен, че е скрил решението да прекрати производството за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, като не го качил в интернет и така го облагодетелствал. Не публикувал и решението, че бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова е в конфликт на интереси и така попречил да го обжалва.

Златанов бе подведен под отговорност, след като разследващи откриха два тефтера с ръкописи в кабинета му. Сред записките се сочваше кой да бъде "ударен" и помилван от комисията и указания като: "Да чуя И. Ф.! Да дам на И. Ф.! И. Ф. да каже!" След скандала бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента. А през ноември м.г. тефтерите изчезнаха от колата на експерт на път към столичното следствие.

„Не съм облагодетелствал и увредил никого. Няма да драматизирам, но не мога да подмина циничното, нагло и безпардонно отношение на разследващите, особено на Петьо Петров (бивш шеф на столичното следствие - б.а.), когато видя в кабинета ми двата тефтера“, каза вчера пред съда Златанов. После добави, че политическите интриги са чужди за него.

Адвокатите му пък се оплакаха, че от тефтерите липсвали страници, а инициалите Д. П. били поправени на 10.

Прокурорът обаче обяви, че Златанов е обществено опасен и че с действията си е разколебал доверието на обществото в работата на комисията.

ВКС ще се произнесе до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право